Плевнелиев пред "Уол Стрийт Джърнъл": Европа ще остане световна сила

Плевнелиев пред "Уол Стрийт Джърнъл": Европа ще остане световна сила
Президентът на България Росен Плевнелиев във видеоинтервю за американския финансов ежедневник "Уол Стрийт Джърнъл".
A A+ A++ A

В дългосрочен план Европа ще остане световна сила и ще навлезе в нова фаза на интеграция, прогнозира президентът Росен Плевнелиев във видеоинтервю за авторитетния финансов ежедневник "Уол Стрийт Джърнъл".

Държавният глава коментира изданието ситуацията в Еврозоната и възможностите, които България предоставя на чуждестранните инвеститори

Плевнелиев припомня, че България очаква да се присъедини към Еврозоната в дългосрочен план, но ще следи развитието на ситуацията там.

"Искаме да видим ясен и политически обоснован план и отговорни политики, които са в изпълнение на този план. Искаме да видим действия на национално равнище. Сигурен съм, че след година, година и половина, еврозоната ще овладее проблемите си и отново ще бъдем на прав път", смята българският президент.

В началото на 2013 г. в България ще влезе в сила нов Закон за насърчаване на чуждестранните инвестиции, с който България ще приветства чуждестранните инвеститори и ще подобри бизнес климата в страната, подчертава още президентът.

Законът предвижда специални мерки за подобряване на условията за чуждестранните инвеститори, като се предлага държавата да поеме осигуровките на служителите им за определен период от време, както и стимули за обучение на кадрите.

Президентът припомня, че ставката на данъка върху доходите на физическите лица и на корпоративния данък в България е едва 10 на сто - сред най-ниските в ЕС, а България е пример за добра събираемост на приходите, резултат от ниското данъчно бреме.

Работи се и за подобряване на сътрудничеството между държавата и образователните институции, както и между университетите и бизнеса за подготовката на повече инженерни кадри, посочи още държавният глава.

В коментар за дълговите проблеми на държавите от региона Росен Плевнелиев припомни, че България е една от страните с най-ниска данъчна тежест.

„Трудно е обаче да обясниш на 7.4 милиона българи с техните заплати от 500 евро и пенсии от 150-160 евро, че трябва да плащат дълговете на някого, който получава много по-високи възнаграждения", коментира държавният глава.

От друга страна обаче, в Германия хората излизат в пенсия на 67 години, а във Франция - на 60 години, а тези неравенства също е трудно да бъдат обяснени и трябва да се работи за тяхното преодоляване, смята още държавният глава.

#Президент на България #Росен Плевнелиев #Европа #ЕС #Европейски съюз #The Wall Street Journal #интервю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »