Meteobalkans: Ето какво време ни очаква по Коледните празници

Meteobalkans: Ето какво време ни очаква по Коледните празници
A A+ A++ A

Започна преносът на по-топла въздушна маса от югозапад и през следващите четири дни температурите на Балканите и у нас ще се повишат чувствително. Затоплянето ще бъде съпроводено и от значителни валежи в  западните райони от полуострова и по Адриатическото крайбрежие, като по-значителни ще са те там в неделя.

В петък и събота ще времето у нас ще е с разкъсана облачност, и то предимно висока, с много повече слънчеви часове. В сутрешните часове в Дунавската равнина и около речните басейни ще се образуват мъгли , но до обяд те ще се разсейват . През деня в петък ще е предимно слънчево и подходящо за туризъм.

В събота ще преобладава предимно средна и висока облачност , но валежи не се очакват. Ще духа умерен, северно от планините временно и силен югозападен вятър. Температурите ще се повишат и очакваните максимални ще са между 5 и 10°С. Повишението на градусите ще е най-чувствително в  Дунавската равнина и на места в Горнотракийската низина –до 12-13°С. Късно вечерта и срещу неделя в Северозападна България ще започнат слаби валежи от дъжд, но ще остане топло. 

В неделя приближаващ средиземноморски циклон ще дестабилизира времето на Балканите, като по-значителни ще са валежите по Адриатическото крайбрежие, в Босна и Херцеговина и Сърбия. 

Времето у нас до обяд ще е с променлива облачност, а в следобедните часове на места в Западна България и в Дунавската равнина ще превали слаб дъжд, но затоплянето ще продължи. 

Времето в планините

В петък, събота и неделя условията за зимни спортове ще са благоприятни. Времето в планините ще е предимно слънчево или с разкъсана облачност. Вятърът ще се усили и ще е от запад- югозапад. След обяд в събота облачността от запад постепенно ще се увеличава, но валежи не се очакват. 

Предстоящото затопляне ще се създаде предпоставка за много висока лавинна опасност поради нестабилната снежна покривка. Обилното снеготопене ще повиши и  нивата на подпочвените води и на реките. 

Валежи от дъжд очакваме в неделя, като по-значителни ще са валежите в западната половина от страната. Температурите в планината ще останат почти без промяна. Минималните температура на височина  около 1200-1300 метра надморска височина ще бъде около 5-8°, на 2000 метра - около 2-4°

 

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"