КЗК „предполага" картел сред производителите на брашно

КЗК „предполага" картел сред производителите на брашно
Снимка: ubm-bg.org, архив
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предполага съществуването на картел сред производителите на брашно в България.

Антимонополният орган започва открито производство в Съюза на българските мелничари за установяване на скрити споразумения или други нетърговски практики в този бранш, предаде БНР.

Направените проверки от Комисията доказват, че цената на брашното не се формира само в резултат на цените на основната суровина, затова и подозренията на КЗК са за наличие на картел.

КЗК започна проверка на взаимовръзките по веригата зърно-брашно-хляб още през март 2011 г., за да анализира проблемите за конкуренцията на съответните пазари.

Представителите на Комисията, съвместно с МВР, са направили проверка офисите на големите мелници, откъдето са иззети документи.

От Комисията обясниха, че ще бъде направен подробен анализ на събраните документи, който ще покаже дали е имало нарушение.

След приключване на преписката, КЗК ще се произнесе окончателно по случая.

КЗК е независим специализиран държавен орган, който е оправомощен да прилага законите за защита на конкуренцията, за обществените поръчки и този за концесиите.

Същвременно Комисията е и националният орган по конкуренцията, който осъществява сътрудничество с Европейската комисия и другите национални органи по конкуренцията на държавите-членки на Европейския съюз.

#Комисията за защита на конкуренцията #КЗК #брашно #Съюз на българските мелничари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »