С поскъпналите таксита: За 20 лв. прекосяваме София

С поскъпналите таксита: За 20 лв. прекосяваме София
A A+ A++ A

Прекосяването на София вече струва минимум 20 лева на клиентите на таксиметровите компании, пише  „Телеграф“. Поне толкова ще трябва да се бръкнат те за маршрута от „Манастирски ливади“ до „Младост“, който е около 13 километра.

Досега това разстояние излизаше към 13, най-много 15 лева в зависимост от това дали се пътува в час пик и има много задръствания.

Повишението от около 5 лева е вследствие на новите цени на такситата в София. Много жълти коли вече возят на по-високите тарифи. Най-масовите таксита вече начисляват по 1,05 лева за километър през деня при 77 ст. досега. Нощната тарифа пък е вдигната на 1,21 лева за километър. Първоначалната такса е повишена от 1,54 лева на 2,10 лева през деня. Минутата престой е скочила от 19 ст. на 29 ст.

Минималните и максималните цени на таксиметровите услуги бяха повишени с решение на Столичния общински съвет в края на ноември. Причините за поскъпването са натрупаната инфлация и двойно повишената цена на метана. Таксиметрови шофьори се оплакват, че при средно 100 лева, припечелени за ден, за тях остават само 20, след като си платят всички данъци, такси и горивото. Затова и много водачи на жълти коли са се оттеглили временно от упражняване на този занаят.

Очаква се до Нова година всички таксита да са успели да пренастроят апаратите си на новите тарифи. Към момента това са сторили приблизително половината от тях.

#таксита #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"