Пускането на Горанов - изключение за Гранична полиция, сочат правилата й

Пускането на Горанов - изключение за Гранична полиция, сочат правилата й
A A+ A++ A

Гранична полиция е направила изключение, като е пуснала бившия финансов министър Владислав Горанов да си тръгне от границата с издирван автомобил. Това става ясно от вътрешните правила на Гранична полиция, цитирани от "Свободна Европа" . Според тях при установяване на издирван автомобил той трябва да бъде спрян и задържан от дежурния граничар. Правилата не са публично достъпни.

През почивните дни се разбра, че в петък Горанов е опитал да премине границата към Сърбия с "Тойота", която е обявена за издирване. Вместо колата да бъде задържана на границата обаче, Горанов обръща и се връща във вътрешността на страната, а когато по-късно се появява отново на граничния пункт, но с друг джип и придружен от шеф на голяма автобусна фирма, е пуснат да премине в Сърбия. Версията на Горанов е, че става дума за грешка, а "Тойота"-та е клонирана.

"Нещата не са толкова прости, както се опитаха да ги обяснят някои", коментира вчера вътрешният министър Бойко Рашков. Той обясни, че за поведението на граничните полицаи тече проверка. Резултатите от тази проверка все още не са обявени, нито е ясно кога се очаква тя да приключи.

 Според наредбата за граничните пунктове, качена на сайта на "Гранична полиция", органите за граничен контрол "разкриват и задържат нарушители на държавната граница, издирвани лица и транспортни средства на територията на ГКПП". "Сега" чака отговори от пресцентъра на МВР за цитираните от "Свободна Европа" вътрешни правила, както и какъв е по принцип редът при установяване на издирвани превозни средства при проверка на ГКПП - както какво се прави с колата и какви са последиците за водача й.  

Според Закона за МВР полицейските органи могат да изземват временно вещ, за която има сигнал за издирване. При отказ на лицето да предаде вещта тя се изземва с протокол и текат срокове, в които държавата, издирваща вещта, може да си я потърси от МВР.

Еднакви случаи, различна развръзка

"Свободна Европа" разказва случай от 11 декември, идентичен с този на Горанов, но със съвсем различна развръзка. Семейството на Кирилка Димитрова пътува към Турция, за да отиде на пазар в Одрин. На граничния пункт "Капитан Андреево" обаче става ясно, че колата им е обявена за издирване от Интерпол. "Въпреки че граничарите проявиха разбиране и ни казаха, че понякога се случват такива неща, просто ни свалиха от колата и я конфискуваха на място", разказва Димитрова. "На нас не ни разрешиха да се врътнем и да си тръгнем, както на Владислав Горанов", допълва тя. По думите ѝ след като се установява, че тяхната кола е издирвана, като тази на Горанов, процедурата трае около час. "Отбихме встрани, разгледахме документите, направиха оглед на колата, както си е описано в техните процедури и ни казаха или да се обадим на някого да ни вземе, или да си вземем автобус до София", разказва жената.

#Владислав Горанов #гранична полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »