Израел иска да бъде първата страна, в която ще поставят четвърта доза ваксина

Израел иска да бъде първата страна, в която ще поставят четвърта доза ваксина
A A+ A++ A

Израел планира да стане първата страна в света, която ще предлага четвърта доза от ваксините срещу COVID-19. Тази мярка препоръчаха местни здравни експерти, докато държавата се подготвя за новата вълна на заразени от Омикрон, предаде Би Би Си.

Четвъртата доза би могла да стане препоръчителна за жителите над 60-годишна възраст и здравните служители.

Първият смъртен случай от Омикрон в Израел бе регистриран във вторник. По данни на здравното министерство в страната има поне 340 заразени с новия вариант.

Все още се изчаква окончателната оценка на главните здравни експерти на Израел, но администрацията на премиера Нафтали Бенет се надява, че четвъртата доза ще бъде предоставяна на хората, четири месеца след като са били инжектирани с третата.

"Това е прекрасна новина, която ще ни помогне да преодолемм вълната от Омикрон, която в момента залива света", обяви Бенет и призова по-скоро здравните власти да одобрят идеята идеята.

Едва 63 процента от 9,3-милионното население на страната е получило по две дози. Това отчасти се дължи на факта, че Израел е държава с младо население - около една трета от него е под 14-годишна възраст. През ноември държавата разреши ваксинирането на деца над 5-годишна възраст.

Като стъпка в борбата срещу Омикрон страната наложи забрана за пътуване от САЩ, Германия, Италия и Канада.

От началото на пандемията в Израел са регистрирани 1,36 милиона случаи на заразени с COVID-19 и 8200 жертви, по данни на "Джонс Хопкинс".

#Израел #четвърта доза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »