Атанасова иска 20 млн. лева повече от предвиденото в бюджета

Атанасова иска 20 млн. лева повече от предвиденото в бюджета
Здравният министър Десислава Атанасова преди началото на редовно заседание на Министерския съвет , 3 октомври 2012 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 20 млн. лева повече в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2013 г. ще поиска министър Атанасова.

Във възражението си по представения в сряда в Министерския съвет проектобюджет министър Атанасова ще поиска повече средства за перата „Фонд за лечение на деца“, „Инвестиции“ и за финансиране на общинските болници в труднодостъпните райони, предаде БНР.

„Знаете, че откакто падна лимитът за лечение, изпращаме всички деца, които са одобрени. Около 490 деца вече до този момент са одобрени и съответно средствата, които ще се отпуснат за тяхното лечение, са около 8 млн. лв. до този момент“, заяви здравният министър.

Всички тези пари вече са гарантирани чрез допълнителни средства, които ще се преразпределят от бюджета на Министерството на здравеопазването за 2012 г., но следващата трябва да бъдат поискани повече, каза Атанасова.

В перото за инвестиции здравното министерство ще поиска още поне 5 млн. лева, тъй като за 2013 г. са определени около 10 млн. лева за инвестиции в капиталови разходи.

Третото перо, по което ще бъдат поискани допълнителни средства, е за финансиране на общинските лечебни заведения в труднодостъпните населени места съгласно Закона за лечебните заведения.

Министър Атанасова каза още, че в Изпълнителната агенция по лекарствата не са постъпвали сигнали от граждани, че аптеки искат от тях да плащат двата процента, с които бяха намалени надценките на медикаментите.

Изказването й беше във връзка с получени съобщения от пациентски организации, че те имат сигнали от много места в страната.

„За мен това, че сега се появяват такива сигнали, че карат хората да си доплащат, и то за лекарствени продукти, които са 100% реимбурсирани от държавата, е просто безумие“, коментира Атанасова.

Тя обеща, че когато пристигне такъв сигнал, той ще бъде проверен, като помоли всички, които имат такива сигнали или констатации, да се обръщат първо към институциите.

#бюджет #здравеопазване #министър на здравеопазването #Десислава Атанасова #финансиране #болници #лекарства #деца #лечение #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"