Важно за българите, които си идват за празниците! Вижте какви са правилата за влизане

Важно за българите, които си идват за празниците! Вижте какви са правилата за влизане
A A+ A++ A

Във връзка с увеличаващия се брой запитвания на български граждани, на които предстои пътуване до България за коледните и новогодишните празници от Министерството на здравеопазването припомнят правилата за влизане в страната.

Лицата, които пристигат от „зелена зона" и „оранжева зона", се допускат на територията на страната при представяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, или аналогичен на цифровия сертификат документ. Аналогичният документ съдържа същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС, ако пристигащите са от държава извън евросъюза.

Лицата, които не представят нито един документ, се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

Поставеното под карантина лице може да направи PCR изследване за COVID-19 или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната, т.е. след 3 дни. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня, следващ деня на получаване на резултата.

Лицата, които пристигат от „червена зона", се допускат на територията на страната при представяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за направено PCR изследване за COVID-19, проведено до 72 часа преди влизане в страната, или на аналогичен документ.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят нито един документ се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава. Не съществува възможност за освобождаване от карантина.

На територията на страната не се допускат лица, пристигащи от следните държави от червената зона: Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, с изключение на лицата, които са български граждани и на лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства и задължително се поставят под карантина за срок от 10 дни.

Лицата задължително предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната PCR тестване.

Заповедите на министъра на здравеопазването са публикувани на електронната страница на Министерството на здравеопазването.

#влизане в страната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »