Високо напрежение в Пловдив! Ботевистите скочиха на общината и бизнесмена Илиян Филипов

Високо напрежение в Пловдив! Ботевистите скочиха на общината и бизнесмена Илиян Филипов
A A+ A++ A

Привържениците на Ботев отправиха заплаха към общината, след като се чувстват жестоко излъгани. Причината е мъчително бавният строеж на стадион "Христо Ботев", макар че за него са отпуснати 24 милиона лева. Гневът на феновете е насочен и към бизнесменът Илиян Филипов, който чрез фирмата си спечели конкурса за изпълнение на строежа. Той е сред собствениците на мощната фирма "ПИМК" и до момента няколко пъти сееше бодряшки обещания, че стадионът ще е готов за игра и ще бъде лицензиран за мачове от шампионата. Филипов първо се биеше в гърдите, че това ще се случи до лятото, после стане есента, а сега е зима и видимо няма никакъв шанс това да се случи скоро. Приказките му, че е голям ботевист и залага името си, че Колежа скоро ще има вид се оказаха донякъде подвеждащи, макар напредък по довършването на стадиона да има. Ето какво обаче написаха бултрасите и какви закани отправиха:

Уважаеми съграждани, скъпи ботевисти,

Измина една година от рестартирането на строежа на стадион „Христо Ботев“. През това време се наслушахме на обещания и красиви истории. С очите си обаче виждаме нещо съвсем различно – изключително бавни темпове на строителство, незаинтересованост, непрозрачност и безхаберие. Обстоятелства, които будят основателно недоумение и притеснение у всички нас. Многократните ни опити за изчистване на проблемите бяха посрещнати единствено с некомпетентност, хаос и прехвърляне на отговорностите между възложителя – Община Пловдив, проектанта и изпълнителя на стадиона. 

След близо шестмесечни усилия успяхме да получим нещо, което трябваше да бъде количествено-стойностна сметка на първи етап от строежа. Със съжаление установихме, че документацията беше подадена некоректно. Въпреки това екип от експерти я разгледа и установи, че редица от предвидените в първия етап от строителството дейности изглеждат ненавременни и дори абсурдни. 

Ще си позволим да дадем няколко примера – изпълнение на 100% части „Електро“ и „ВиК“ на обекта и включване на някои дейности (монтаж на седалки), които могат да бъдат изпълнени в обществената поръчка за седалките, тъй като индикативните цени за монтаж са десетократно по-ниски от заложените в поръчката за стадиона. Добавени са и нови строително-монтажни работи, в които не става ясно какви видове дейности включват, как са определени количествата им и как са ценообразувани. Освен това в официален писмен документ общината отказа да се ангажира, че стадионът ще бъде завършен не с две, а с четири трибуни – ясен пример за това, че иначе захаросаните обещания могат да останат само празни приказки.

Според нас е напълно възможно при добро желание и ангажираност на възложителя – Община Пловдив, с отпуснатите от държавата средства стадионът да бъде построен с козирка и с всички минимални изисквания за провеждане на мачове от „Ефбет лига“. Странно е как при налични средства в размер на 25 млн. лв. и изискване в договора за обществената поръчка (ОП) за частично въвеждане в експлоатация сега се представят завишени стойности на етапа в размер на 36 млн. лева, при това дори без козирка, а никой в Община Пловдив не реагира и дори напротив – приема ги за нормални. 

Всичко това ни кара да мислим, че Община Пловдив като възложител на ОП не се справя с ангажиментите си спрямо изграждането и въвеждането в експлоатация на стадион „Христо Ботев“. Причините са или незаинтересованост, или некомпетентност. Всичко това е недопустимо, имайки предвид състоянието на спортната инфраструктура в града. Тези факти закономерно възмущават жълто-черните фенове и гражданите на Пловдив.

Уважаеми ботевисти, пловдивчани, българи! Гневът ни не е насочен само към осемгодишната липса на нашия дом и незадоволителното темпо на строеж. С всички сили искаме да избегнем възможността за безконтролно харчене на обществен ресурс – парите от нашите данъци. 

Дами и господа, управляващи града ни, ако в най-кратък срок не предприемете необходимите действия за построяването на стадион „Христо Ботев“ с козирка, във вид, готов за провеждане на футболни срещи и други мероприятия, при пълна прозрачност и съобразяване с работодателите ви – гражданите на Пловдив, гневът им ще избухне. При продължаващо бездействие и нехайство този гняв ще се стовари с пълна сила над всички виновници за това  стадион „Христо Ботев“ да продължава да не функционира. 

Даваме ви срок до 15-и януари, в който да изясните статуса на строежа и да поемете ангажимент за следващите стъпки с конкретен времеви диапазон. Приемете това като последно предупреждение. 

Сдружение ПФК Ботев, Клуб на привържениците на Ботев Пловдив и Обединени фракции Бултрас

#Ботев #Илиян Филипов #ПИМК #Община Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »