Нови ограничения и протести в Европа

Нови ограничения и протести в Европа
A A+ A++ A

Нови ограничения и протести в Европа. Държавите отново затягат мерките срещу коронавируса. Същевременно в редица страни имаше митинги срещу връщането на ограниченията и задължителния здравен сертификат.

Нидерландия обяви стриктни ограничения навръх коледните и новогодишни празници. Още от днес страната затваря всички магазини, които не продават стоки от първа необходимост, ресторантите, фризьорските салони, фитнес залите и други обекти.

„Казано накратко - страната влиза в локдаун още веднъж. Започваме веднага”, обясни премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

Мерките ще продължат най-малко до 14 януари. Причината за въвеждането им е новия скок в броя на заразените, както и разпространението на новия вариант на коронавируса.

„Омикрон се разпространява дори по-бързо, отколкото се опасявахме. Трябва да действам веднага, за да предотвратим възможно най-голяма част от най-лошото”, добави Рюте.

Нидерландия е една от първите страни, които отново влизат в локдаун. Много от гражданите бързаха да купят, каквото могат за празниците в последния ден преди затварянето.

„Брат ми има рожден ден тази седмица, влязох в магазина да му купя подарък, но имаше огромна опашка. Явно не само аз съм решила да пазарувам сега”, каза жителката на Неймеген Фемке Бос.

Същевременно в много страни в Европа имаше протести срещу новите мерки и досегашните ограничения. Франция, Испания, Германия и Великобритания бяха сред държавите, в които противници на ваксинирането и недоволни от здравните сертификати организираха митинги, предава НОВА.

„Искам да защитя правата ни. Днес имаме здравен пропуск. Вече обявиха, че ще се превърне във ваксинационен сертификат. След това какво? Социален сертификат? За да ти позволят да пътуваш, примерно. Не искам да живея в такъв свят”, категоричен е протестиращият в Париж Филип Оливера.

В Лондон на протеста срещу ограниченията за борба с коронавируса се стигна до безредици. Полицията обяви, че няколко техни служители са пострадали в сблъсъци с протестиращи.

#протести #ковид мерки #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »