Някои коледни традиции по света смайват! Вижте

Някои коледни традиции по света смайват! Вижте
A A+ A++ A

Обхванати в предколедно настроение, решихме да се поразровим малко повече из интернет и да видим къде по света съществуват най-интересните и необичайни традиции за Коледа, пише woman.bg. Ето на какви странни и дори шантави обичаи попаднахме:

Чехия

Дойде ли Коледа в Чехия, необвързаните дами застават с гръб към входната врата на домовете си. От тази позиция те хвърлят през рамо една от обувките си. Ако вратата бъде ударена от предната част на обувката, те ще се омъжат в рамките на идващата нова година. Ако обаче вратата бъде улучена от задната част, и през новата година те ще се разминат с венчалния пръстен.

Австрия

Това е една доста зловеща традиция, от която косите и на малки, и на големи настръхват. В Австрия Свети Никълъс има зъл двойник – Крампус. Той е същество от Ада, което наказва лошите деца. Преди Коледа мъже, облечени в страшни костюми, обвити с вериги и носещи кош за отвличане на лошите деца, обикалят по улиците на града.

Норвегия

Норвежците вярват, че на Бъдни вечер пристигат злите духове и вещици. Затова обитателите на всеки дом, преди да заспят, скриват всичките си метли, за да не могат демоните да се развилнеят, възсядайки отгоре им.

Италия

В Италия пък Дядо Коледа си има специална помощница в лицето на вещицата Ла Бефана. Според легендата тримата мъдреци поканили вещицата да дойде с тях, за да видят бебето Иисус, но тя им отказала, защото била твърде заета.

Венецуела

Седмица преди Коледа венецуелците посещават ежедневна църковна служба. Необичайното в случая е, че до нея те стига с помощта на ролкови кънки. За да могат поклонниците да се придвижат безопасно до службата, много от пътищата биват затваряни.

Португалия

По време на коледната вечеря в Португалия семействата поставят допълнителни прибори и стол за своите починали роднини. С това те вярват, че ще осигурят късмет на семейството и закрила за своите любими хора.

Украйна

Заедно с обичайната украса украинците декорират елхата и с изкуствен паяк и паяжина. Традицията идва от стара приказка за бедна жена, която нямала с какво да украси елхата си, но когато се събудила на Коледа намерила дървото покрито с чудна бляскава паяжина. С това украинците вярват, че ще предпазят дома си от бедност.

Исландия

Коледната котка Jólakötturinn (или Коледната котка) идва всяка година в навечерието на Коледа. И не е добра – яде хора. В Исландия има традиция, че всеки, който е работил през годината, получава нови дрехи за Коледа. За да окуражават децата да помагат в къщната работа, родителите им казвали, че Коледната котка ще познае мързеливите деца по това, че нямат нови дрешки за Коледа, и ще ги изяде.

Финландия

На Бъдни вечер вие със сигурност ще си останете вкъщи около трапезата, но във Финландия не е така. Там семейството най-вероятно ще направи разходка до гробищата. Традицията повелява на този ден да се запали свещ в памет на починалите близки, но много семейства, които нямат роднини и предци, погребани там, отиват заради красивата гледка на хилядите запалени свещи. Много гробища имат специално място, където можеш да запалиш свещ за хората, погребани другаде. В Хелзинки около 75% от семействата спазват тази традиция, така че властите осигуряват специални мерки за контролиране на трафика.

 

#Коледа #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »