Хосе Карерас кацна в София

Хосе Карерас кацна в София
A A+ A++ A

Легендарният тенор Хосе Карерас пристигна у нас снощи с частен самолет на Летище София. Испанецът с асистента си бяха настанени в немски луксозен автомобила, който да ги закара до хотел в центъра на столицата.

Няколко минути преди появата в София на Карерас заваля сняг. „Българската публика е много топла и гостоприемна, с уважение и разбиране приема всички изпълнения. Българите добре познават операта. Желая на всички здраве през 2022 г. Операта е пълна с любов и основният мотив на операта е любов“, каза при излизането си от ВИП-а 75-годишният музикант.

Звездата ще бъде удостоен с Почетния знак на президента на Република България днес от 11 ч в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава Румен Радев ще му връчи медала на официална церемония за неговите изключителни постижения при отстояването на културната кауза и духовността, за приноса му към класическото музикално изкуство и популяризирането му на българската сцена.

Карерас, който е един от тримата велики тенори на съвремието, е у нас за спектакъла Opera d'amore, който ще е на 19 декември, неделя, в зала Арена Армеец. Концертът ще събере на една сцена легендата с още 8 оперни звезди под диригентството на племенника на големият тенор - Давид Хименес Карерас. Маестрото казва, че почитателите на операта ще видят един изцяло нов по рода си спектакъл, а идеята за него се е родила в България. Чрез сцени от различни световноизвестни опери авторите на спектакъла ще представят различните видове любов. Участват още звездата на Метрополитен Опера, Ню Йорк - Мария Гулегина, дългогодишната легенда на Миланската Ла Скала - Марко Берти, родните таланти - Надя Кръстева, Кирил Манолов, Илина Михайлова, Росен Ненчев и Емил Павлов. В гала-спектакъла ще се включат още хорът и оркестърът на Софийската опера и балет. Специална роля е поверена на Кенуърд Хил, именит лингвист, който повече от 20 години живее в България - той ще се превъплъти в ролята на разказвач.

Снимка: Георги Кючуков/Телеграф

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »