Нов бг биоцид с нано сребро трепе ковид и гъбички

Нов бг биоцид с нано сребро трепе ковид и гъбички
A A+ A++ A

Иновативен биоцид за дезинфекция на въздуха и различни повърхности, създаден на базата на наносребро, беше представен на събитие на Българската асоциация по микробиология, организирано от нейния председател проф. Тодор Кантарджиев. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”.

Продуктът показва висока ефективност не само срещу бактерии, гъбичи и спори, но също и срещу разпространението на COVID-19. Той може да бъде използван за всички болнични помещения, операционни зали, родилни отделения, ковид зони, триажни зони и линейки. Със същия успех с нано сребро могат да се обработват и тъкани: например медицински маски, престилки и облекла.

Това, което го прави уникален, в сравнение със сега съществуващите бактерициди е, че е достатъчно да се използва веднъж на 30 дни. Специална 3D машина с ултразвукова мембранна технология, представена по време на събитието, автоматично прави фина мъгла от нано сребро, която равномерно се разпространява в цялото дезинфекцирано помещение. Чрез наносребърната мъгла се дезинфекцират 100% от повърхностите и предметите от всички страни в цялото помещение, а това гарантира и дългосрочната ефективност на биологичния препарат.

Биоцидът от нано сребро може да се окаже много ефективен в борбата срещу вътреболничните инфекции, които засягат между 4 и 10% от хоспитализираните пациенти в развитите страни. В България този процент е още по-висок, като най-често се наблюдава в отделенията по реанимация и е причина за смърт в 10% от случаите (според европейската статистика).

Иновативният биоцид за дезинфекция представлява колоиден разтвор в дейонизирана вода на активно вещество- частици наносребро с големина

Сред лечебните заведения, които вече използват иновативната технология за дезинфекция в своите операционни блокове, са СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев” ЕАД, гр. София, УМБАЛ „Св. Георги”, гр. Пловдив, МБАЛ - Търговище и др.

На срещата беше учреден и „Silver Group”, който ще обединява хора използващи нано сребро за дезинфекция.

#биоцид #нано сребро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай