Въпреки тежката година българите са оптимисти са за 2022 г.

Въпреки тежката година българите са оптимисти са за 2022 г.
A A+ A++ A

Въпреки тежката година, която изпращаме, заради продължаващата пандемия от COVID-19, повече от половината българи - 55%, са били щастливи през 2021 г. Най-младите в най-голям дял заявяват, че са били щастливи (близо три четвърти), докато тези над 70 години по-скоро не са били щастливи през изминаващата година. Сравнението с резултатите от същия въпрос през 2019 г. и 2020 г. сочат, че през тази годината българите са били по-щастливи от миналата, но по-малко щастливи от 2019 г. Това сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите за отминаващата 2021 и предстоящата 2022 година. Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември 2021 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1009 души на възраст 18+. 

В година, доминирана от пандемия от COVID-19, икономическа несигурност и политическа нестабилност, логично само 14% от българите заявяват, че 2021 г. беше добра година за България, докато 79% са на мнение, че годината беше лоша за страната ни.

В сравнителен план с данните в последните 5 години, регистрираме сходни стойности между тази и миналата година, които обаче са много различни от данните между 2017 и 2019 г. По всичко личи, че пандемията и съпътстващите проблеми около нея са променили видимо оценките на българите за последните две години в негативна посока, сочи още проучването на „Тренд”. 

За сметка на това, в личен план, превес вземат положителните оценки – 46% оценяват годината като добра, докато 42% като лоша. И тук социолозите регистрират същата демографска динамика, като при щастието – по-младите и по-богатите в по-сериозни дялове заявяват, че годината им е била добра. И тук сравнителните данни от последните години сочат година по-близка до предишната. Разликите между последните две години и тези между 2017 и 2019 г. изглеждат съществени.

Българите са заредени с оптимизъм за предстоящата 2022 г. Близо два пъти повече са на мнение, че България я очаква по-добра година (47%) от тези, които прогнозират лоша година за страната ни (24%). Резултатите от последните парламентарни избори оказват влияние върху нагласите в това отношение. Ясно личи, че привържениците на „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, „Демократична България“, декларират видимо по-високи нива на оптимизъм за предстоящата година.

В личен план, нивата на оптимизъм са по-високи. Повече от половината (52%) анкетирани заявяват, че очакват една по-добра 2022 г. в личен план, а 18% - по-лоша.

Оптимистичните нагласи, както за България, така и в личен план са на отчетливо по-високи стойности, в сравнение с очакванията през миналата година по това време. Явно в края на 2021 г. виждаме по-близо краят на един труден период, както за страната ни, така и за всеки един от нас, посочват от агенцията. 

#българи #щастие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »