Средната пенсия щяла да надхвърли рекордните 59% от заплатата през 2013 г.

Средната пенсия щяла да надхвърли рекордните 59% от заплатата през 2013 г.
Управителят на НОИ Бисер Петков. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С индексацията през април 2013 г. средната пенсия на един пенсионер ще достигне 59.1% от последния нетен доход - най-високият коефициент на заместване от 2000 г. насам, обяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

От 271 лв. средната пенсия ще стане 295.32 лв., обясни Петков в интервю за вестник „24 часа“, цитирано от „Дневник“.

„Адекватността на пенсиите ще се подобри чувствително. Това е коректната база за сравнение с други страни, защото пенсията е заместващ доход, а не дали е 200 или 500 евро, защото това са несъпоставими величини“, казва управителят на НОИ.

В отговор на критиките на синдикатите, че новоотпуснатите пенсии ще се индексират с по-нисък процент, Бисер Петков отговаря, че това е справедливият подход.

„Ако дадем на всички поравно, новите пенсионери ще бъдат облагодетелствани, защото тяхната пенсия е изчислена върху по-висок осигурителен доход“, казва Петков.

„В резултат само от нарастването на средния осигурителен доход пенсията на човек с 38 години трудов стаж и индивидуален коефициент 2, отпусната в началото на 2009 г., е с 50 лв. по-ниска от пенсия със същите параметри от юли 2010 г.“.

На въпроса защо увеличението ще бъде направено от 1 април, а не в началото на годината, когато зимните месеци са доста трудни за много възрастни, Петков отговори, че една от причините е непосилният разход.

Към това той допълни, че „не трябва да се забравя, че ежегодното осъвременяване според осигурителния доход е от 1 юли“. Така увеличението ще се случи с три месеца по-рано.

В отговор на въпрос кога ще е следващата актуализация, управителят на НОИ прогнозира, че ще е от 1 юли 2014 г., както е в кодекса, ако не настъпят други промени.

Според Бисер Петков през 2013 г. трябва да се намери решение за тавана на пенсиите, който сега е 35% от осигурителния доход и много хора получават по-ниски пенсии, отколкото би трябвало.

Таванът ще отпадне за новоотпуснатите пенсии, но трябва да се реши дали да се запази за отпуснатите до края на 2013 г.

#пенсии #НОИ #Национален осигурителен институт #Бисер Петков #увеличение #заплата #пенсионери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »