След ядрена война: 15 години глад чакат човечеството

След ядрена война: 15 години глад чакат човечеството
A A+ A++ A

Екип от учени от университета Rutgers (САЩ) стигна до заключението, че изменението на климата, което ще настъпи след ядрена война, ще застраши световните доставки на храни и човешкото здраве.

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research – Atmospheres.

В своето проучване учените за първи път прилагат съвременен климатичен модел, за да симулират въздействието на дима от регионални и глобални ядрени войни върху земната атмосфера.

 Изследователите стигнали до извода, че ядрената война ще доведе до изменение на климата за поне 15 години. Това ще застраши световното производство на храни и човешкото здраве.

Учените са обмислили най -възможните, според тях, варианти за конфликти с различни участници. Например, локална ядрена война между Индия и Пакистан ще изхвърли най -малко 5 мегатона сажди в атмосферата.

В случай на глобална война между САЩ и Русия, моделът показва 150 мегатонни емисии. Затоплянето на стратосферата и редица други фактори ще доведат до 15-годишно намаляване на озоновия слой, с максимални загуби от 75% в света и 65% в тропиците. За възстановяването му ще са необходими поне 10 години.

Тази ситуация ще доведе до това, че земната повърхност ще получава повече ултравиолетова радиация, която застрашава човешкото здраве, причинявайки рак и катаракта.

Намаляването на озоновия слой и увеличаването на ултравиолетовата радиация също ще имат отрицателно въздействие върху селското стопанство. Доставките на храни по света ще бъдат нарушени, което в крайна сметка ще доведе до 15 -годишен глад и други последици, заключават изследователите.

Източник: nepoznato.energetika-bg.com

#ядрен взрив #човечество #глад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници