Радев свиква КСНС за РС Македония

Радев свиква КСНС за РС Македония
A A+ A++ A

Президентът Румен Радев ще свика Консултатитния съвет по национална сигурност по въпросите със Северна Македония, съобщи Нова тв. Новината държавният глава обяви пред журналисти в Брюксел, където е на срещата на върха на Европейския съвет. 

"Нашите партньори вече разбират къде е същината на проблема – спазването на правата на македонските българи. Този въпрос вече не се повдига в Европейския съвет. Това е заслуга на българската дипломация”, заяви Румен Радев.

Той обясни, че е провел срещи по въпроса с президентите на Германия, Австрия, Португалия, Италия, Гърция, Словения и Румъния. "Навсякъде обясняваме и отстояваме нашата позиция. Важно е да има консенсус и вътре в България. Обменям мнение с министър-председателя. Двамата споделяме мнението, че в интересите и на България, и на Европа е Западните Балкани част по-скоро да се интегрират в ЕС”, каза Радев.

"Надявам се, че и в момента правителството работи за пълен анализ защо стигнахме до пълна невъзможност България да каже "да”. Важно е и ще го направя – Консултативен съвет по национална сигурност, на който да обсъдим отношението на България към Северна Македония”, каза още Радев.

"Предлагам българският парламент да инициира един структуриран диалог с парламента на Северна Македония, за да търсим най-добрите решения и да може да отворим вратата колкото се може по-бързо. Но единствено при гаранции за защита на нашия национален интерес”, заяви Радев.

#Румен Радев #КСНС #РСМ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"