Руски учен: Омикрон може да се окаже жива ваксина

Руски учен: Омикрон може да се окаже жива ваксина
A A+ A++ A

Появата на щама Омикрон говори за нов етап в еволюцията на коронавируса, по време на който той е способен да действа като естествена ваксина. Такива оценки дават експерти, изучаващи ситуацията с разпространението на инфекцията в света, съобщава “Газета.Ru”.

Новият щам беше засечен в Южна Африка през ноември. Според експерти този вариант на COVID-19 има 32 мутации в S-протеина.

Според вирусолога Пьотър Чумаков, член-кореспондент на Руската академия на науките и ръководител на лабораторията за клетъчна пролиферация в Института по молекулярна биология, Омикрон може да изиграе ролята на жива ваксина.

Обяснението е, че новият щам има намалена патогенност и след възстановяване пациентът става имунизиран дори срещу болестотворни варианти на инфекция, съобщава URA.RU.

“Има оптимистично мнение, че сега COVID-19 ускорено преминава през втора фаза на своята еволюция. Става по-малко патогенен, но в същото време по-инфекциозен, което е добре, защото по този начин природата всъщност е създала жива ваксина срещу коронавируса. Тоест хората, които се разболяват и носят този щам, ще станат по-устойчиви на болестотворните варианти”, обяснява Чумаков.

Той отбелязва, че с появата на Омикрон вероятно повече няма да се налага прилагането на локдауни. В този смисъл немски специалисти определиха Омикрон като “коледен подарък” за всички нас.

“Ще видим как ще се развие този процес, ще трябва да проследим как Омикрон измества болестотворните щамове и как това се отразява на тежестта на заболяването, на броя на пациентите за интензивно лечение. Все пак карантинните мерки са обвързани с възможностите на медицината и има вероятност да не се налагат по-сериозни ограничения за населението“, смята Чумаков.

Алберт Ризванов, директор на центъра за прецизна и регенеративна медицина на Казанския федерален университет, също споделя мнението, че има вероятност Омикрон да се окаже естествена ваксина за преболедувалите.

“Това обаче ще е по-опасно от класическите ваксини поради възможни усложнения след заболяването”, казва той, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на катедрата по арбовируси и на лабораторията по биология и индикация на арбовируси към Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология “Гамалея” Александър Бутенко в интервю за “Газета.ru”, посочва, че появата на Омикрон може да доведе до положителни резултати, като подпомогне формирането на колективен имунитет.

Опитът показва, че ако той достигне 80%, тогава няма да има сериозни огнища на заболяване и няма да се налага предприемането на сериозни мерки.

В страните, където 76-80% са ваксинирани, заболеваемостта спада, но там подкрепят имунната система с многократни ваксинации.

Колкото до опасността на Омикрон, акад. Виталий Зверев от Руската академия на науките обяснява, че всички РНК вируси са склонни към мутации. Грипният вирус например мутира всяка година. Коронавирусът не мутира толкова бързо, но се случва - особено сега, под натиска на ваксинацията той се опитва да се адаптира.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"