Туризмът с идея: Биеш си ваксина и получаваш ваучер за почивка

Туризмът с идея: Биеш си ваксина и получаваш ваучер за почивка
A A+ A++ A

Да бъдат въведени стимули за ваксинация на хората под формата на ваучери, предляга Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм.

Идеята е ваучерите да може да се използват в ресторанти, хотели, за кратки екскурзии в страната и други туристически услуги.

Чрез даването на ваучери може да се направи кампания за ваксинация на населението. До началото на лятото трябва да се постигне ваксинация от поне 50-60 на сто, защото в противен случа големите туроператори ще откажат да работят с България, коментират пред "Труд" представители на бранша.

"Ако процентът на ваксинираните не се повиши, ще имаме тежък сезон през лятото", смятат от туристическия бизнес.

"Необходимо е запазване и на намалената ставка но ДДС от 9 на сто за ресторантите и туристическите услуги", настоява Ричард Алибегов, съпредседател на Конфедерацията.

Освен това от туристическия бранш поискаха мярката за запазване на заетостта 60/40 да бъде променена, така че фирмите да получават подкрепа от държавната хазна при 20% спад на оборота.

"Служебното правителство промени мярката, така че по-малко фирми можеха да се възползват от нея", обясни Алибегов. Затова сега браншът иска новото правителство да върне стария вариант на мярката.

Кредити за туристическия сектор да се дават чрез Българската банка за развитие, настояват още от бранша. Това е необходимо тъй като търговските банки смятат туризма за рисков сектор в условията на пандемия и не кредитират фирмите от бранша.

В бюджета за 2022 г. да бъдат заложени поне 100 млн. лв. за туризма, за да бъдат постигнати целите, които браншът си поставя, поиска още от Конфедерацията.

#ваучери #туризъм #ваксинация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай