Д-р Йоско Дренски: Комбинацията на алкохол и пиротехника гарантира 90% шанс от нараняване

Д-р Йоско Дренски: Комбинацията на алкохол и пиротехника гарантира 90% шанс от нараняване
A A+ A++ A

Дългогодишният ортопед-травматолог от Ловеч разказва за опасните наранявания от пиротехнически средства Община Ловеч в навечерието на Коледните и Новогодишните празници пое инициативата да насочи вниманието на гражданите към опасностите от употребата на пиротехнически изделия. Днес разговаряме с д-р Йоско Дренски - специалист по ортопедия и травматология с над 40 години стаж в Ловеч. Разговаряме с дългогодишния лекар по повод опасните наранявания от различни пиротехнически и оръжейни средства.

Д-р Дренски, какво сочи Вашата практиката и опитът в периода около зимните празници?

Опитът ми е категоричен, че най-често срещаните травми по Коледа и Нова година са от пиротехника. Разбира се, има фрактури от подхлъзвания и счупвания на кости поради заледяване. Но най-неприятни са нараняванията от пиратки и огнестрелно оръжия, защото през тези дни обикновено всички сме в празнично настроение, а идват осакатени хора. Като казвам осакатени, не преувеличавам.

Разкажете някой случай от Вашата практика, който помните ярко?

Никога няма да забравя първата Нова година, когато като млад доктор бях дежурен. Беше малко след 24 часа, идва едно дете, някъде в 5 - 6 клас, с лоша рана. Дланта му беше разкъсана, защото пиратка гръмнала в ръката му. Възстанових това, което можах, справих се. Но останаха кожните дефекти. А единият пръст отпадна, защото беше нарушено неговото кръвоснабдяване. Именно това е неприятното от тези тип наранявания от фойерверки и огнестрелни оръжия - когато меките тъкани са размачкани и храненето им с кръв е под въпрос. Това се случи преди 40 г.

Промени ли се нещо през следващите години?

Толкова години съм в ортопедията и, за съжаление, не минава нито една Коледа и Нова година без да има такива случаи. Като че ли е задължително. Случва се както на деца, така и на възрастни хора, които са употребили алкохол. А и на съвсем трезви хора. Представи си – всички се веселят, смеят се. И гледат какво ще направи той. А той не внимава и става беля. Един от последните ми случай беше с млад човек. Кара го жена му на количката. По принцип, при нас пациентите се слагат на количка. Такива са правилата. Жена му е бясна, а той се е засмял и въобще не осъзнава какво е станало. Разказа, че в ръцете си държал цигара и пиратка. Понеже бил пийнал, погрешно хвърлил цигарата, а пиратката останала в ръката му. И тя гърми. Двата му пръста бяха с кожни дефекти. В продължение на три месеца през 2-3 дни идваше на превръзки.

Какви са последиците от подобни рани?

За съжаление обикновено при такива травми настъпва някаква инвалидизация за цял живот. Преди години се правеха и самоделните взривни устройства със сребърен феролит, слагаха и камъни в сместа. Когато го хвърлиш, тези от удара на камъните сместа се възпламенява. Пораженията бяха големи и неприятни червени петна. Сега на пазара се продават мощни пиратки и други взривни средства, които могат да откъснат цяла ръка.

Какви възрастови групи са най-подвластни на тази мания по гръмове и огън и оттам на поражения?

Обикновено пострадалите са тийнейджъри или малко по-големи деца. Или пък хора, употребили алкохол. Възрастта тук е много относително понятие. Гърмежите според мен идват от някои традиции на българите. На селска сватба да се гърми е задължително. Едно време балканджиите имаха поверие - къща без цеви, тоест оръжие, не може. Ето тези гърмежи още звучат.

Как може да се пресече тази практика с многото гърмежи и фойерверки?

Според мен, докато възрастните дават лош пример с поведението си на децата, няма да има промяна. Децата копират тяхното поведение, така че не съм оптимист, че лесно ще има промяна. Донякъде това е въпрос на личен избор. Всеки мисли, че на него няма да му се случи, докато се случи най-лошото. Така веселбата и празникът завършват с травма, която е с поражения за цял живот. Много често има и пострадали туристи, които са тук за празниците. Понякога се налага да правим кожна пластика - с кожа от друго място на тялото и се присажда на раната. Оставаш с козметичен дефект. Други обаче са осакатени за цял живот. Примерно, липсва ти показалец на дясната ръка. Отделно е психическата травма.

Какъв е Вашият съвет като лекар към гражданите?

Нека не даваме лош пример на децата. Да припомняме опасностите и пораженията, които могат да се случат. Ако не можем напълно да забраним да се използват тези средства, то нека бъде с максимално внимание. Задължително - без употреба на алкохол! Комбинацията на алкохол и пиротехника гарантира 90% шанс от нараняване. Възрастният човек е отговорен за децата си. Родителите не бива да разрешават на децата си да използват тези средства.

#алкохол #пиротехника #Нова година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »