Прегласуваха мораториума за тока, парното и водата, замразяват цените на днешна ставка

Прегласуваха мораториума за тока, парното и водата, замразяват цените на днешна ставка
A A+ A++ A

Депутатите прегласуваха мораториума върху цените на тока, парното и водата със 132 гласа "За". Този път те решиха цените на въпросните услуги да се замразят към днешните им ставки. Мораториумът ще важи до края на март идната година. 

След като вчера наложиха мораториум върху цените на тока, парното и водата със задна дата от 1 януари 2021 г., днес депутатите се поправиха  по предложение на ПП. Решиха, че мораториумът е за цените на нивата от 16 декември на регулирания пазар.

Преди гласуването имаше доста дебати. Делян Добрев от ГЕРБ предложи от обхвата на мораториума да отпадне определянето на прогнозна пазарна цена на тока за целите на ценообразуването на премиите на възобновяеми източници. Като мотив за това той посочи, че с този мораториум ВЕИ-тата ще са свръхсубсидирани.

„Фотоволтаиците получават масова премия от 350 лева при положение, че пазарната цената е 580-590 лева. Така те ще получат от фонда за енергийна сигурност 200 милиона лева като субсидии за този период“, каза той, но все пак мнозинството не прие предложението му.

Петър Кулински от ПП обясни, че целта на мораториума е да се избегне увеличението на цените от 1 януари.

„В решението формално беше записано, че цените са спрямо 1 януари 2021г., а не беше отчетено че от 1 юли тази година са в сила нови цени, които са по- високи. Така че, ако оставим решението в редакцията от вчера, рискуваме да създадем опасен правен прецедент, защото това може да се тълкува като опит за промяна на цените със задна дата, правомощия които не са на народните представители“, обясни той.

Радослав Рибарски от ПП подчерта по време на дебата, че шоковото увеличение може да доведе много домакинства до ръба на бедността и невъзможност да си плащат сметките и заради това трябва да се вземат мерки.

Според него предложеният срок е разумен и се гарантира, че КЕВР, заинтересованите страни и гражданите ще имат достатъчно време, за да дадат становища и да се намери разумен изход от ситуацията.

Цончо Ганев от „Възраждане“ отсече, че цената на тока е геноцид спрямо българския бизнес.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ предложи цените да се замразят до 30 април, защото за региони като Смолян, където хората бедстват в момента, е студено и през април. Негово предложение също не беше прието.

#мораториум #цени на тока #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"