България щяла да има пътна карта за газовата връзка с Турция до края на 2012 г.

България щяла да има пътна карта за газовата връзка с Турция до края на 2012 г.
До края на 2012 г. България ще разполага с ясна пътна карта за изграждането на газовата връзка с Турция, обяви Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на 2012 г. България ще разполага с ясна пътна карта за изграждането на газовата връзка с Турция, обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

По думите му тя може да се превърне в първата реално изградена тръба от проекта „Набуко Запад“, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Министърът участва в среща с клуба на дипломатите икономисти, организирана от Центъра за икономическо развитие.

Пред дипломатите Делян Добрев коментира, че интерконекторът с Румъния трябва да бъде готов до май 2013 г., но вероятно ще бъде пуснат по-рано.

Към края на следващата година се очаква да стартира изграждането на интерконектора с Гърция, а до края на тази предстои сключването на договор с изпълнител на българската част от този със Сърбия, предпроектното проучване за която приключва на 15 октомври.

Икономическият министър не пропусна и темата за енергийната ефективност, която определи като водеща за конкурентоспособността на икономиката и ключ към повишаване на жизнения стандарт на хората.

„Енергийната интензивност на икономиката е с 65% по-висока от средното равнище в ЕС, ето защо потенциалът за развитие в тази област е огромен“, каза Делян Добрев.

Енергийната стратегия на България предвижда намаляване на енергийната интензивност с 50% до 2020 г., в сравнение с 2005. Това ще доведе до намаляване на консумацията на енергия с 15% в сравнение с 2010 г., посочват от енергийното ведомство.

Националната цел на България, записана в плана за енергийна ефективност, предвижда до 2016 г. да се постигне енергийно спестяване в размер на 9% от крайното потребление.

Делян Добрев представи пред дипломатите икономисти дейностите по Международен фонд „Козлодуй“ като един от основните инструменти за повишаване на енергийната ефективност.

Подписани са шест споразумения, осигуряващи грант в размер на 47 млн. евро за подновяване на улично осветление в 14 общини и мерки за енергийна ефективност в 243 публични сгради – детски градини и училища, болници, спортни и културни обекти, административни сгради и други.

Изпълнението на проектите ще доведе до годишно спестяване на енергия в размер на 120 000 MWh и намаляване на емисиите въглероден диоксид в размер на 54 000 тона, отбелязват от МИЕТ.

„Оперативната програма „Конкурентоспособност“ също е фокусирана върху енергийната ефективност“, каза още министър Добрев.

Той представи пред участниците във форума схемата „Енергийна ефективност и зелена икономика“, която МИЕТ реализира съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие.

За проекти по тази схема в рамките на ОП „Конкурентоспособност“ са отпуснати 150 млн. евро, които се допълват с кредитна линия до 150 млн. евро от ЕБВР за мостово финансиране на проектите. В момента схемата е отворена за кандидатстване.

#диверсификация #ЕБВР #ОП „Конкурентоспособност“ #диверсификация #Гърция #Сърбия #Румъния #Турция #интерконектор #газова връзка #министър на икономиката #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"