Уволнение чака чиновниците, които нямат зелен сертификат

Уволнение чака чиновниците, които нямат зелен сертификат
A A+ A++ A

Заповедта на новия премиер Кирил Петков за въвеждане на зелен сертификат в Министерския съвет може да доведе до уволнение на чиновници. Причината е, че според юристи изискването за ковид документ не може да се счита за дискриминация на работното място.

"Зелен сертификат не се издава само срещу документ за ваксинация, но и при отрицателен тест за ковид-19 или след преболедуване. Хората все още бъркат, че той е свързан само с ваксинацията. На базата на предходните разпоредби и на решенията на Европейския съд за правата на човека това изискване не е дискриминационно", заяви експертът по трудово право към КНСБ д-р Тодор Капитанов.

Той уточни, че въвеждането на задължителен зелен сертификат за чиновниците би било дискриминация, ако се издава само срещу ваксиниране. Капитанов подчерта, че тестването трябва да бъде за сметка на работодателя, без значение дали става въпрос за МС, или друго предприятие. 

"Зеленият сертификат е въведен в много бизнеси в страната. Важното е, ако има такава заповед, работодателят да обезпечи тези тестове, те трябва да бъдат за негова сметка. Работещите много ясно трябва да знаят това. Ако бъдат карани да си плащат тестовете, за да влизат на работа, трябва да подадат жалба в Инспекцията по труда или до синдикатите", подчерта експертът по трудово право.

Той припомни, че заповедта на Кирил Петков ще важи за всички служители в Министерския съвет. 

"Заповедта ще касае всички работещи в сградите, не само за министри и депутати. А организацията за влизане на служителите е ангажимент на работодателя. На него трябва да се докладва, ако има нарушения", заяви д-р Тодор Капитанов.

Експертът по трудово право уточни в кои случаи може да се стигне до уволнение, ако служител не представи зелен сертификат.

"Неспазването на заповедта може да се счита за дисциплинарно нарушение. Следва мъмрене, предупреждение и накрая дисциплинарно уволнение. Но служителят има право да ползва платения си отпуск, както и да поиска неплатен", предупреди д-р Капитанов.

В същото време родният бизнес не откликна на апела на Кирил Петков зеленият сертификат да стане задължителен и в родните фирми. 

"Безспорно, идеята да продължи борбата с COVID-19 и да я сложи като приоритетна идея, е правилна. Вчерашното му предложение да се повиши броят на хората със зелен сертификат чрез бизнеса обаче би довело до отрицателен ефект", смята собственикът на верига магазини Мариан Колев. 

"Какво показа нашият опит - първите дни от въвеждането на зеления сертификат правихме активни усилия да убеждаваме нашите служители, че това е правилното. Ефектът беше почти никакъв", уточни Колев.

По думите на Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България, държавата трябва да даде "добрия пример".

"Тя е най-големият работодател. Всеки пети българин работи в публичния сектор. Общо 556 000 работници и служители получават заплати от държавата", коментира той.

"Нека държавата да въведе задължителен зелен сертификат за достъп до работни места на държавните служители, тези от публичния сектор и да видим какъв ще бъде ефектът", призова още Иванов.

Той даде и съвет на министър Асен Василев - "да въведе задължителна ваксинация на държавните служители и тогава доброволно ще получи повече от 30 000 молби за напускане". 

 

#зелен сертификат #чиновници #Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай