Гешев приел подкуп от бизнесмен, за да “опраска” съдружника му?

Гешев приел подкуп от бизнесмен, за да “опраска” съдружника му?
A A+ A++ A

Производителят на млечни продукти с марката “Жоси” Георги Цолов Георгиев поискал от прокурор Иван Стоименов Гешев съдействие срещу съдружника си. В замяна той прехвърлил на бащата на Гешев дял във фирмата си. Но вместо да “опраска” съдружника, Гешев се обърнал срещу Георгиев, който загубил всичко. Смразяващият разказ на Георгиев, който е подал сигнали в МВР и Министерството на правосъдието, намира и документално потвърждение в Търговския регистър.

Историята с използване на прокуратурата като бухалка напомня за случая “Осемте Джуджета”. Тя започва през 2013 г., когато съсобственикът на “Жоси” ООД, една от най-големите фирми в млекопреработвателния бранш, уличил съдружника си Симеон Присадашки в сиво счетоводство, източване на фирмата и неплащане на ДДС. 

Заради личното си познанство с Иван Гешев, тогава редови прокурор в СГП, Георги Цолов се обърнал за съдействие към него за отстраняване на Присадашки и му предложил имотна облага – дял във фирмата си. В резултат на “сделката” обаче Георгиев загубил фирмата си, бил принуден да плати 30 000 лв. “такса спокойствие” и му подпалили дома. 

Като доказателство за сивото счетоводство Георгиев представи записи и документи през 2019 г. на открита пресконференция в БТА организирана от Сдружение БОЕЦ. Той обаче не спомена конкретни имена и случаят не предизвика обществен интерес.

Наскоро Георги Георгиев отново разказа за тези събития в предаването на Люба Кулезич “Честно казано” от 8 декември, като там спомена името на главния прокурор Гешев:

“Иван Гешев, който беше на ниско ниво прокурор… той пое ангажимент и се запозна с почти всички детайли на нарушенията, които бях намерил, той възприе един ход, като ме свърза с негов близък адвокат, Велимир Атанасов” – каза Георгиев.

Георги Георгиев в предаването на Люба Кулезич на 8 декември 2021 г.

 

Пред БРРД Георги Георгиев даде и други детайли за този ангажимент на прокурора. Той разказа, че Иван Гешев се бил видял с прокурор Емилия Русинова, която тогава му е пряк началник в СГП, за да поиска от нея да започнат следствени действия срещу Присадашки. 

Русинова обаче била много близка със Симеон Присадашки и отказала да съдейства за “опраскването” му, съобщил Гешев на Георгиев след срещата.

Семейни познати

Потърсена по телефона с въпрос дали е близка със Симеон Присадашки Емилия Русинова не отрече, но отказа конкретен отговор с думите: “Нито давам интервюта, моля Ви се, не ме търсете за такива неща”.

“Семейни познати сме” – така характеризира Присадашки по телефона отношенията си с бившия шеф на столичното следствие Русинова. Той отрече да е получил подкрепа от Русинова в търговските си прения с Георгиев за фирмата “Жоси”.

След като ударил на камък при “семейната позната” Русинова, Гешев предложил на Георгиев друга схема за справяне с Присадашки. Той го насочил към бившия съдия и впоследствие адвокат Велимир Атанасов, който трябвало да оформи документално следното: изключване на Симеон Присадашки от фирмата и едновременно прехвърляне на дял от “Жоси” на близък на Гешев.

За това прехвърляне също стана въпрос в предаването на Люба Кулезич, но Георгиев не спомена името на лицето, на което е прехвърлил дял от фирмата си.

“Аз ако трябва да го спомена, трябва да споменавам други имена, нека разследващите да си свършат работата. Имам десетки пъти дадени показания”.

В предаването Георги Георгиев беше придружаван от неговия съименник от ГД БОЕЦ, също Георги Георгиев. След това лидерът на БОЕЦ е получил заплахи по телефона, разказа самия той пред наш репортер.

Бащата на Гешев – съдружник в “Жоси”

БРРД и БОЕЦ обаче установиха с документи, че прехвърлянето на дялове се е състояло и като нов съдружник в “Жоси” се е появил Стоимен Тодоров Гешев – баща на Иван Гешев. Всички документи по случая са налични във вписването с номер 20140827112213 и са достъпни с електронен подпис тук.

Протокол от общо събрание на “Жоси” ООД, на което Стоимен Гешев става съдружник.

Това обстоятелство придава тежест на разказа на Георги Георгиев, според който, ако е достоверен, Иван Гешев е извършил действия по служба срещу обещана и реализирана имотна облага. В Наказателния кодекс това е дефиницията за подкуп, независимо от резултата на тези действия. 

Проверка на БРРД и БОЕЦ в архивите на съда и в Търговския регистър извади наяве, че на 14 август 2014 съдружникът във фирма “Жоси” Симеон Присадашки е изключен, а на негово място като съдружник влиза Стоимен Тодоров Гешев, роден 1939 г. Заявленията за вписване на тези обстоятелства са публични в Търговския регистър. Те не са вписани окончателно, тъй като Присадашки обжалва изключването си в съда.

Молба от Стоимен Гешев да бъде приет като съдружник във фирмата “Жоси”.

Допълнителна проверка в Имотния регистър показа, че лицето Стоимен Тодоров Гешев, родено 1939 г. и неговата съпруга са дарили имот на лицето Иван Стоименов Гешев с ЕГН съвпадащо с това на главния прокурор Иван Гешев. Така отпада съмнението, че Стоимен Гешев от “Жоси” е друго лице. Става дума именно за бащата на Иван Гешев.

Стоимен Гешев е баща на Иван Гешев.

Видно от документите в Търговския регистър, адв. Велимир Атанасов придружава Георги Цолов Георгиев при нотариус, пред когото е изготвен констативен протокол за общо събрание и изключване на Присадашки от “Жоси”. Твърди се, че той е допуснал финансови нарушения на стойност 300 000 лв. Адвокатът на Присадашки също присъства пред нотариуса и възразява, че събранието е незаконно. /факсимиле/

Адв. Велимир Атанасов движи изключването на Присадашки от фирмата “Жоси”

По документи Гешев – баща получава едва 2% от капитала на фирмата, който според ГФО на “Жоси” за 2013 г. се равнява на 605 хил. лв. Според думите на Георги Георгиев уговорката с Гешев – син е била за 20% или 121 000 лв. от капитала, но адвокат Велимир Атанасов, който изготвил документите, вписал само 2%. 

Самата фирма стои добре на пазара по това време и е имала предложение от гръцка фирма да бъде изкупена за 6 милиона евро. При такава капитализация на фирмата скромните два процента на Стоимен Гешев набъбват до 240 000 лв.

Обрат: Гешев срещу “Жоси”

“Незначителният” дял за Стоимен Гешев обаче не се понравил на бъдещия главен прокурор, който отказал да съдейства за отстраняването на Присадашки, а върху Георги Георгиев се изсипали заплахи и заканата, че ако не плати 30 000 лв. той ще бъде репресиран. 

Плащането от Георги Георгиев станало в кантората на същия този адвокат Велимир Атанасов в присъствието на Стоимен Гешев. След като взел парите, Атанасов уведомил Георгиев, че след седмица имал уговорка да се види с Иван Гешев в Гърция.

Въпреки платения “откуп” къщата на Георгиев била запалена и репресиите срещу него продължили.

Едновременно с тези събития Присадашки обжалва изключването си като съдружник. Започва съдебна сага, която още не е приключила, но на практика след 2014 г. Георгиев e отстранен от фирмата си и бизнеса му е в ръцете на бившия му съдружник. 

Според Георгиев всичко това се дължало на промяната на отношението на Иван Гешев, който не бил доволен, че баща му получил само 2% от фирмата, а не 20%, както му било обещано. 

Именно след този момент ходът на разследването на престъпната схема за източване на ДДС и финансови злоупотреби в “Жоси” се обръща срещу Георгиев, а всичките му сигнали, включително подадени и лично до Иван Гешев, завършват с прекратяване.

Всичко това е описано в сигнал на Георги Георгиев до МВР, по който той неотдавна е бил разпитан, научи БРРД. Разпитан е бил и Стоимен Гешев.

Сигнал с подобно съдържание Георгиев е внесъл и до Министерството на правосъдието. В него бизнесменът посочва конкретни примери, уличаващи Иван Гешев в престъпно бездействие и прикриване на икономическите престъпления, както и за репресиите спрямо него от страна на прокуратурата. БРРД и БОЕЦ разполагаме с входящия номер и текста на сигнала. Георгиев прави и други скандални твърдения за действия на Гешев по делото КТБ, за които обаче няма документално потвърждение или втори свидетел. 

БРРД опита да се свърже с адв. Велимир Атанасов, който е бивш съдия от Софийски районен съд, напуснал системата през 2008 г. Той не отговори на многобройните ни повиквания по телефона.

Службата за връзки с обществеността на прокуратурата не отговори на изпратените от нас въпроси.

Девето джудже – Главен прокурор

Историята с “Жоси” силно напомня казуса с фирмата “Изамет”, разказан от бизнесмена Илия Златанов пред АКФ и Биволъ преди две години и станал популярен като “Осемте джуджета”.

Златанов търси помощта на Петьо Еврото, за да реши чрез прокуратурата  бизнес конфликт със собствения си син, с когото са съдружници в асансьорната фирма “Изамет”. В замяна той прехвърля част от бизнеса си и плаща в кеш и злато. Специализирана прокуратура обвинява сина му, но впоследствие целия бизнес на Златанов е обсебен от Петьо Еврото и жена му Любена Петрова.

Според разказа на Георгиев – “Жоси”, такава уговорка за разследване на бизнес конкурент и съдружник е имало с Иван Гешев. Последвалите събития обаче водят до “опраскването” на самия Георги Георгиев.

Присадашки не само успява да се разпорежда еднолично с “Жоси”, но и да обяви фирмата в несъстоятелност. Това става чрез дълг от 1,5 млн. лв. към банка, изкупен от фирма на жена му –  “Моника 871” ЕООД. През 2020 г. дългът е цедиран на новосъздадената фирма “ИМС 2020” ЕООД. Собственик на “ИМС 2020” е Иванка Славкова, близка до Присадашки. Справка в Имотния регистър показва, че през 2001 г. сем. Присадашки продават апартамент в София на семейство Славкови. 

Дългът е обезпечен с многобройни имоти и производствената база на “Жоси”, която в миналото беше един от големите производители на млечни продукти, изнасяни и в чужбина. Предстои публичен търг за разпродажба на активите на фирмата.

Все пак съдебните претенции на Присадашки срещу решението той да бъде изключен от “Жоси” и като съдружник да встъпи Стоимен Гешев са окончателно отхвърлени с решение на ВКС номер 306 от 17.10.2018 г. 

Към момента няма пречки вписването в Търговския регистър, замислено от Иван Гешев през 2014 г., да бъде реализирано. Това обаче ще направи Георги Георгиев и Стоимен Гешев длъжници на НАП. Според регистрите на приходната агенция “Жоси” дължи 555 705,96 лв.

Атанас Чобанов, Димитър Стоянов

Източник: BIRD.BG

#Иван Гешев #Жоси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »