Образуваха дисциплинарки срещу прокурори заради „Осемте джуджета“

Образуваха дисциплинарки срещу прокурори заради „Осемте джуджета“
A A+ A++ A
От прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет започнаха дисциплинарни производства срещу трима от прокурорите, които са работили по разследването на Антикорупционния фонд ”Осемте джуджета”.
 
Става дума за обвинителите Димитър Франтишек Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата, съобщава „Лекс“.

През ноември бившият служебен министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи на Прокурорската колегия да започнат дисциплинарни производства срещу тях, а от там му му поставиха срок да предостави всички доказателства и документи, с които разполага по случая.

 В поредица интервюта в разследването „Осемте джуджета“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред „Антикорупционен фронт“, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели. Правосъдният министър обясни още, че за казуса първо сезирал главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но не последвала реакция и заради това внесъл предложенията за образуване на дисциплинарки.

 В края на ноември ПК на ВСС поиска от министъра на правосъдието в 7-дневен срок да представи всички доказателства във връзка с внесените от него предложения за образуване на дисциплинарки, а днес вече образува три дисциплинарни производства и избра съставите.

 В тази срещу Димитър Петров „влизат“ Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Стефан Петров, Огнян Дамянов, Калина Чапкънова и Йордан Стоев пък ще разгледат казуса с Мария Николова, а Стефан Петров, Евгени Иванов и Светлана Бошнакова – на Нели Славова.

#дисциплинарки #Осемте джуджета #прокурори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"