И временната енергийна комисия скара депутатите (НА ЖИВО)

И временната енергийна комисия скара депутатите (НА ЖИВО)
A A+ A++ A

След дневния ред, създаването на временна енергийна комисия също скара депутатите. Последната точка в днешния ред бе гласуването за създаване на временна енергийна комисия, която да се справи с растящите цени.

Тома Биков от ГЕРБ обивини управляващата колация, че по този начин няма да се случи нищо. По-късно Теменужка Петкова, отново депутат от ГЕРБ, обвини управляващото мнозинство, че това е популизъм и те нямат право да се месят в цените на тока.

"Говорите за върховенство на закона. Правителството няма право да се меси в цените на тока. Но няма да се учудя, след като нарушихте конституцията", заяви Петкова.

Тя обвини служебното правителство за високите цени на тока.

Държим се доста двулично в НС още от първия ден. Това заяви проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ и допълни от трибуната в НС, че има ковид криза, а се обсъжда енергийната такава.

По думите му се правят комисии за цените на тока и на парното, а не се прави такава за най-важната криза - COVID.

"Заложени са човешки животи и ние ги губим", отсече още бившият здравен министър от кабинета "Борисов".

Всички си даваме сметка, че увеличение на тока за домакинствата ще е тежък удар. Ще направим всичко възможно, за да не утежняваме семействата с тези нови цени. Съвсем резонно е да се създаде временна комисия, която да направи обективен анализ на ситуацията и да излезе с решение. Това е огромен удар върху хората. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Според нея ще намерят разумно решение.

Днес се очаква КЕВР да излезе с решение. Нинова каза, че няма да коментира решение на независим орган и посочи, че разделение на властите.

Нинова заяви, че ще се изчакат експертните становища от временната комисия за въпросите по енергийната криза, след което ще излязат с решения.

Лидерът на "Възраждане" обяви, че те ще подкрепят тази комисия и обвини депутатите, че ако беше препоръка от Брюксел щяха да я приемат без да се бавят.

"Подкрепяме създаването на временната комисия. Припомняме, че има бързи и лесни механизми за спиране на бума на цените на тока, дори и за намаляване. Няма как изпълнителната власт да се крие зад законодателната", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

"От една страна казвате, че имате криза на световно и европейско ниво, но обвинявате всички извън вас - служебното правителство, хан Крум, Омуртаг за кризата в България. Губим парламентарно време заради вашата демагогия", отговори на ГЕРБ депутатът от БСП Филип Попов.

КЕВР е една независима институция и е избрана според Закона за енергетиката. Затова, ако днес започнем да търсим истината у нея, никога няма да стигнем до истината за енергийната криза в момента и до истината за енергетиката в България, коментира Рамадан Аталай от ДПС от парламентарната трибуна.

По думите му смяната на ръководството на регулатора няма да направи КЕВР по-независима. Всичко това, което се случва в енергетиката, същото се случва и в здравеопазването, но според мен ако не направим временни комисии, няма да сме в час и няма да отговаряме на очакванията на обществото, допълни Аталай. Депутатът от ДПС призова народните представители да престанат с популизма и да съставят комисията по енергетика, а КЕВР да не се закрива, защото предупреди, че тогава пред Министерски съвет ще има протести.

#БСП #Възраждане #Възраждане #Биков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"