Къщи, пълни с кал, отнесени коли, поломени пътища - водният ад удави България

Къщи, пълни с кал, отнесени коли, поломени пътища - водният ад удави България
A A+ A++ A

В Пиринско бавно вървят възстановителните дейности от пороите, които нанесоха огромни щети в региона. Няма община, която да не пострада от обилните валежи, довели до излизане на водите от коритата на Струма и Места, както и на локалните реки.

Стотици имоти се оказаха под вода, инфраструктура е разбита, водопроводите на десетки селища бяха прекъснати и хиляди домакинства останаха без вода за повече от 48 часа. Официално пет общини в Пиринско обявиха бедствено положение - Благоевград, Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен, като най-тежка е ситуацията в последните две.

Над 100 литра на квадратен метър дъжд са паднали в региона през почивните дни.

Климатологът професор Георги Рачев обяснява пред "Труд", че южната част на България е обичайно областта с най-много валежи през студеното полугодие.

"На някои места беше достигнат ноемврийско-декемврийският максимум на валежите, например в село в Кирково за целия валежен период, дъждовете достигнаха до 200 л./кв. м", посочи той.

Заради обилните валежи Струма и Места, както и локалните реки, преляха.

В община Гърмен хората са без вода повече от 3 дни, Огняново, Марчево и Балдево също остават без вода. Аварийни групи от ВиК работят денонощно, но не успяват да се справят с огромните аварии и щети.

В курортното селище Огняново река Канина излезе от коритото си и заля хотели и къщи. В Петричка община възстановиха водоподаването, но водата продължава да тече мътна от чешмите. Част от помпите в Беласица планина са под вода и не може да се работи на терен.

В Благоевград специалисти огледаха газопровода и установиха, че той не е застрашен и ще има топлоподаване, но мостът за промишлената зона е затворен, тъй като е подкопан от придошлите води на река Струма и се налага хората ползват обиколен път.

Всички общини се надяват на помощ от държавата и обявиха, че няма да се справят сами с възстановяването.

Триградската река потопи пещерата Дяволското гърло и създаде огромен 100-метров водовъртеж, напълвайки пещерната зала с вода. Пороите са прекъснали на няколко места пътя по Триградското ждрело и храна за селата Триград, Кестен, Жребово и Водни се пренася на ръце. Скъсан е и довеждащият водопровод за село Триград, хората са без вода и съоръжението ще бъде поправено най-рано след 10 дни. Тежко остава заради пороите положението и в общините Девин и Смолян.

#наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"