Най-гледано в YouTubе: Мъж се заравя жив в земята (ВИДЕО)

Най-гледано в YouTubе: Мъж се заравя жив в земята  (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Видео на мъж, който се заравя жив в земята за 50 часа, стана най-гледаното съдържание, качено в Ютюб през 2021 г. Това сочи статистика, публикувана през седмицата от платформата за видеосподеляне. Статистиката е придружена и от анализ на някои от ключовите тенденции на годината и поведението на потребителите.

Създателят на видеото Мистър Бийст (Mr. Beast) e тоталният шампион на годината. Джими Доналдсън, както е истинското име на ютюбъра, е категоричен пример за успех в YouTube, заснемайки прости и лесно обясними експерименти, чрез които тотално е разкрил тайната на това как точно действа алгоритъмът на видеоплатформата. Заради огромната си гледаемост, достигнала 151 млн. души за 8 месеца, откакто видеото е качено, YouTube ще плати на Доналдсън над 16 млн. долара. Съвсем отделно остават всички останали приходи на Звяра от реклами, участия или продажба на брандирани стоки и услуги. Мr. Beast също е начело в списъка „Създатели“ на Ютюб. Важно е да се отбележи, че в този списък шест от 10-те лидери са от сферата на гейминга – достатъчно значимо, за да си направите извод какво се търси и какво е интересно на зрителите и въобще за мястото на компютърните игри в уеб културата на днешния ден.

На второ място през 2021 г. е именно гейминг видео - Minecraft Speedrunner VS 5 Hunters, с 63 милиона гледания. Видеото е запис на сесия от популярната игра „Майнкрафт“, в която за около 30 минути потребителят Dream (Мечта) успява да постигне завидни успехи в опитите си да излезе от подземна мина, да скача отвисоко, да се измъква от чудовища и накрая да убие дракон. Впечатляващите 34 000 коментара са публикувани под видеото му, повечето от тях възхищаващи се от уникалните умения на Dream да премине през куп препятствия и да остане жив.

Трето в класацията е видео, в което популярният тюбър Марк Робър за пореден път разплита телефонна измама. Може би си мислите, че този тип схеми са характерни само за България. Не, те върлуват по целия свят, а организаторите им са огромни престъпни мрежи, работещи през граници и почти изцяло онлайн. И така от няколко години Робър създава истинско онлайн риалити шоу, в което влиза по дирите на измамниците и им изпраща вместо очакваната сума пари кутия, която изхвърля лепящ се по тях брокат, а и излъчва ухаещ на пръдня газ. Това е за награда, преди полицията да влезе и да ги залови. Видеото на Марк е гледано 47 000 000 пъти, а в него става дума за измамници от Индия, които завличат невинни наивници в САЩ със суми от по $10-12 хиляди. Определено си струва да видите момента, в който измамниците отварят „магическата кутия“ на Марк. Как ще го видите ли? Ето как – кутията си има камера и можете да се насладите на този уникален миг, пише "Телеграф".

Четвърто място в класацията е записът на шоуто на Пепси за полувремето на финала на американската футболна лига (NFL). Тук няма нищо чудно. Супербоул, както се нарича този финал, е най-гледаното единично телевизионно предаване в света. Затова е разбираемо и че този тип предавания събира огромна гледаемост в Ютюб, при положение че все повече потребители използват платформата за отложено гледане, както и заради цялостната тенденция телевизията да губи дял в глобален план за сметка на видеосъдържанието в интернет и социалните мрежи. Конкретното шоу през 2021 г. включваше изпълнения от звезди като Др. Дре, Снуп Дог. Еминем, Мери Джей Блайдж и Кендрик Ламар, което обяснява и огромния интерес.

На пето място се нарежда видео, посветено на аутизма и стигмата, на която са подложени децата в това състояние. Историята е за Тим и неговия брат Сам, който е аутист. Дълго време Тим се подиграва и игнорира брат си, като всячески се опитва да го изключи от заниманията и игрите с приятелите им, защото „Сам е бавноразвиващ се“. В крайна сметка всичко това стига до майка му, която заповядва на Тим в продължение на една седмица да допуска Сам до игрите и така да се убеди, че той не просто не изостава, а всъщност дори се справя по-добре от останалите деца. Поучителното видео, посветено на толерантността, завършва с поантата „Аутизмът не е увреждане, а особеност. Хората, които имат това състояние, не са по-лоши или слаби от нас, а просто са различни“.

От Ютюб споделят също, че в момента най-гледани са късите клипове, до 3 минути, които са генерирали по около 15 млрд. гледания на ден през годината. От онлайн изданието socialmediatoday коментират, че активното промотиране на този тип видеа от алгоритмите на Ютюб е всъщност част от стратегията на Гугъл да задържи потребителите си на фона на все по-голямата популярност на Тик-Ток, който съвсем наскоро стана най-популярната социална мрежа сред лицата под 18-годишна възраст. От Гугъл се стремят да спрат тази тенденция, защото ако тя продължи, след 10 години Тик-Ток ще е водещата мрежа в диапазона 20-30 години, нещо, което Гугъл със сигурност не иска да се случва.

 

#Ютюб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »