217400 статии       |       476 интервюта       |       1541 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.85968| EUR 1.95583| GBP 2.2621|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1Конфликтът Русия-НАТОМаймунска шарка

Размер на шрифта:   

500 души в Девинско ще бедстват без ток, път и вода поне 10 дни

14 декември 2021, вторник / 19:44; Коментари: 0
Send to Kindle
500 души в Девинско ще бедстват без ток, път и вода поне 10 дни

Селища без ток и вода, затворени пътища и срутени подпорни стени - такава е ситуацията трети ден в цялата Смолянска област, където остава частичното бедствено положение, предаде БНТ. Най-критично е в района на Триград, където достъпът до четири населени места - около 500 души, е силно затруднен заради затворен път. Багер, единствената тежка техника, която до момента укрепваше подпорната стена, падна във водата. Багеристът е успял да излезе от ледените води без сериозни наранявания. 

„Гледаме багера вътре в реката паднал и викаме: "Веско, Веско", и гледаме той целият се тресеше. Викам какво стана бе човек? Той не можеше да говори, разказва за случилото се Венцислав Станоев.

Багеристът Веселин обясни: "Паднаха подпорните и аз долу в реката, това се случи. Подравнявах тук, запълвах дупката. Остана два самосвала да сложим и край и изведнъж, то виж какво е. Изведнъж падна и това е. Счупих предното стъкло и излезнах".

 

Преминаването по пътя остава изключително рисково. Пропускат се само линейки и автомобили, които карат вода, храна и лекарства. "Няма да отлагаме, ще действаме, не мога да кажа в момента кога ще бъде възстановен участъкът. Това са стотина метра, които преди да го засипем едното платно изцяло го нямаше, а около 20-30 метра цялото платно три дни го ремонтираме този участък", каза Николай Юруков, зам. кмет на Девин.

Към момента щетите в общината се оценяват за над 4 милиона лева заяви кметът на Девин Здравко Иванов. Ще се търсят начини да се подпомогнат всички пострадали.

Галина Александрова разказва: "Майка ми се обади вечерта в един и нещо и само каза: Галя, давим се. Това ѝ бяха думите, просто повече аз нямах връзка с тях. Ходих пеша, пет-шест километра отдолу, докато се стигне до тук. Просто всичко, абсолютно всичко е в тиня, в кал, вода, каквото можахме изчистихме, но просто е невъзможно."

Елза Гогушева, жител на Триград, призовава: "Имаме нужда от материална помощ, ние трябва да си накупим имущество, зимата е, пращат ни хляб вода, питат ни за от първа необходимост продуктите."

Ситуацията в Смолянска област се усложнява от падналия мокър сняг, който скъса електропроводи и остави десетки села без ток. Работят 40 аварийни екипа на ЕВН.

В засегнатите райони от валежите и придошлите води щетите са големи. Хората продължават да разчистват свлачища, наноси, инфраструктура, домове, скъсани водопроводи и прекъснати пътища. Щетите все още се изчисляват, но са за милиони.

Бедствено е положението в Смолян, Рудозем, Девин, Неделино и Борино, Благоевград, Симитли, Гърмен, Кресна и Петрич.

По-рано днес областният управител на Смолян Стефан Сабрутев обобщи ситуацията така пред БНР:

„Около 80% от населените места извън градовете в област Смолян нямат електрозахранване. В момента се локализират авариите къде са и съответно ще осигурим помощ и на EVN, както и на ВиК, тъй като има няколко населени места без водоподаване. Там, където няма да има възможност да се осигури подаване на вода, ще бъдат осигурени по 3 л на човек питейна вода от държавния резерв. Проведох разговор с министър-председателя г-н Кирил Петков, запознах го със ситуацията в Смолянска област. Очаквам следващите дни министърът на МРРБ да бъде на посещение и да го запозная пряко с всички щети. Да може поетапно да започнем отстраняването, като започнем от най-належащите да осигурим достъп до всички населени места“.

В община Гърмен най-тежка е ситуацията в село Огняново, където трети ден няма питейна вода. В останалите седем села водоподаването частично е възстановено.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: