Мощен трус от 7,3 по Рихтер люшна в Индонезия, има опасност от голямо цунами

Мощен трус от 7,3 по Рихтер люшна в Индонезия, има опасност от голямо цунами
A A+ A++ A

Силно земетресение разтърси Източна Индонезия. Хора бягаха панически от домовете си в град Маумере, който де намира на повече от 100 км от епицентъра. базираният в Хавай (САЩ) център за ранно предупреждение от цунами алармира, че в радиус от 1000 километра от епицентъра на труса са възможни огромни вълни да ударят крайбрежието.

Магнитудът на труса е бил 7,3 по последни данни. Първоначалната информация стигаше дори до 7,7 по Рихтер. На този етап няма съобщения за жертви, а само за някои разрушения.

Непосредствено след земетресението тв кадри показаха бягащи хора от разтърсени сгради. Разпоредено им е да стоят далече от брега, особено от северната част, където имаше голяма вълна цунами пред 1972 г., пише АП.

Трусът е регистриран в 11:20 ч местно време на дълбочина 12 км в море Флорес (междуостровно море на Тихия океан в южната част на Малайския архипелаг). 

Маумере е вторият по големина град на остров в провинция Нуса Тенгара Тимур.

Вторичен трус с магнитуд 5,6 е разтърсил после град Ларантука.

Населението на Индонезия е 270 милиона души. Земетресенията на архипелага са чести, там изригват вулкани, хората са застрашени и от цунами.

Последното силно земетресение беше през януари, с магнитуд 6,2. Загинаха 105 души, ранени бяха близо 6500. Маумере беше тежко засегнат от земетресение с подобен магнитуд през 1992 г., допълва "Ройтерс".

#Индонезия #земетресение #Цунами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"