Икономист: Разумът, а не изборите да определят Бюджет 2013

Икономист: Разумът, а не изборите да определят Бюджет 2013
Нека разумът и икономиката изместят предизборната надпревара при изготвянето на Бюджет 2013, призова икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нека разумът и икономиката изместят предизборната надпревара при изготвянето на Бюджет 2013, призова икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

„Покачването на доходите е нещо, в което има елемент на намигване към електората. Въпросът е изборите да бъдат на заден план, а на преден – разумът и икономиката“, заяви Петър Ганев в ефира на БНР.

По думите му основна тема на дебатите през следващия месец ще бъдат резултатите от покачването на разходите за пенсии и увеличаването на минималната работна заплата.

„Трудно се вижда покачването на даден разход какъв резултат гони и дали изобщо е обосновано“, смята икономистът.

Когато става дума за пенсии, всеки се опитва да бъде по-щедър и нещата излизат извън контрол, констатира още Петър Ганев.

„1,8 милиарда лева са разписани допълнително като разходи - до 31,6 млрд.лв. Под въпрос е обаче дали приходите ще ги има. По-високите доходи би трябвало да доведат до повече приходи от потребление. Ако това покачване на доходи обаче ощети заетостта, повечето приходи може да не се случат. Сигурно е обосновано да се очакват повече приходи. Парите за пенсии ще рефлектират в потребление и приходи от ДДС. По-деликатният момент е, че ако приходите не се сбъднат, трябва да има бърза ревизия на бюджета“, обясни експертът от Института за пазарна икономика.

Петър Ганев отбеляза още, че обикновено исканията за повече пари се поставят, след като стане ясен бюджетът, а не по време на бюджетната процедура.

#Бюджет 2013 #Петър Ганев #Институт за пазарна икономика #пенсии #приходи #разходи #минимална заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"