Костадинов: Няма да подкрепим кабинета, не казват и думичка за демографския срив

Костадинов: Няма да подкрепим кабинета, не казват и думичка за демографския срив
A A+ A++ A

Когато беше публикувано споразумението между 4-те партии го прочетохме много внимателно, защото искахме да знаем с какво точно ще се различава от това, което сме виждали вече 12 години. Открихме много сериозни притеснителни повторения с политики, упражнявани 12 години. Говорим за фундаментални различия, които няма как да ни накарат да подкрепим подобно правителство.

Има една фигура в парламента, която олицетворява приемствеността на това управление с управлението на Борисов. Министърът на образованието Денков беше зам.-министър на Борисов във втория му кабинет.

Няма как да подкрепим правителство, в което се заявяват антиобразотелни политики. Едно от нещата, които бяха заявени, беше, че ще бъдат пренаписани учебници. Оказва се, че в проектоспоразумението е записано, че в учебниците по история ще бъдат добавяни текстове за историята на ромската общност. Подобни текстове са антиконституционни и дискриминационни. На следващо място ще се допълват текстове с точки от Истанбулската конвенция, зелената сделка, еврозоната. Нищо по отношение на демографията не е записано в споразумението - ограничителните мерки също.

Нямаме по-силен довод от този, който използваме, за да не подкрепим сегашния кабинет.
"Има една фигура, която отъждествява приемственост между новата и властта на ГЕРБ. Това е Николай Денков. Няма как да подкрепим правителстово, което ще следва образователни политики, които ще вредят на децата ни. В споразумението е написано, че ще се пишат нови учебници. Аз съм автор на учебник по история и това, което прочетох е притеснително. С новите учебници вие ще създадете разделение сред българскито общество с текстовете за ромите в тях." Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Нека никой не се заблуждава, че ние ще оставим подобни дискрминационни мерки да се случат. Не виждам в състава на министерството ресор за българите в чужбина. 2.5 млн. са българите извън страната. За тях правителството не е отделило един министър."

Нека никой не се заблуждава, че ние ще оставим тези дискриминационни мерки без последици. Видяхме още в самото начало в обръщението на Кирил Петков нещо, което беше хубаво, но не виждам в състава на кабинета министерство за българите в чужбина. Това коментира председателят на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов пред депутатите.

ПП "Възраждане" обяви, че няма да подкрепи кабинета, предложен от ПП, БСП, ИТН и ДБ, защото бил против националния интерес на българина.

#Костадин Костадинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"