За празниците: Във Велинград за 8000 лева или в Египет за 500?

За празниците: Във Велинград за 8000 лева или в Египет за 500?
A A+ A++ A

Над половин милион българи са планирали да пътуват за Коледа и Нова година. Имат много избори, сред които - 8 000 лева за 4 нощувки във Велинград по празниците или 500 лева за Нова година в Египет.

Според туроператорите няма голяма разлика в цените от преди пандемията. Както и в предходните години някои от пакетите за Нова година в България надвишават драстично тези в чужбина. Има оферти, при които една луксозна нощувка у нас е равна на няколкодневна екскурзия в чужбина, заедно със самолетния билет.

Една от офертите включва четири ВИП нощувки в СПА хотел за почти 8 000 лв., съобщава БНТ. Това включва вечеря и музикална програма.

Но каква трябва да е вечерята, която в пъти надминава следните произволно намерени предложения за чужбина: 250 евро за 4 нощувки в Турция, 520 евро в Испания и 700 евро в Дубай - всички с двупосочен самолетен билет? А в Египет цели 6 нощувки за 400 евро.

"Миналата година точно по това време бяхме доста затворени имаше много малко пътувания. Но спрямо по миналата година бих казала, че цените са почти същите. Дори в някои от хотелите говорим за 5 звезди, дори цените са по-ниски, отколкото биха платили в България да речем в спа курорт или в планински ски курорт“, казва Диляна Ангелчева, мениджър "Външни връзки" в туроператор.

Освен към по-близките до България страни, интерес има и към Египет и Тунис, които остават изгодни и предпочитани дестинации. Малдивите, Занзибар, Доминиканската република и Дубай са желани за търсещите слънце, плаж и екзотика. Тези почивки са най-малко 7 нощувки, а цените започват от 2800 лв. на човек. Мнозинството българи обаче ще се насочат към курортите у нас.

"Това, което наблюдаваме освен посещенията при близки, роднини и приятели, които са много интензивни, това е търсене на къщи за гости, вили, малки семейни хотели. Но все повече се търсят и 4 и 5 звездни хотели. Особено, които предлагат балнео, СПА и уелнес“, казва Румен Драганов, председател на Института за анализ и оценка в туризма.

Без съществена промяна остава броят на българите, които избират нашите курорти. Близо 40% ще посетят отново хотела, в който са били и преди.

България обаче ще посрещне двойно повече чужденци заради възобновените чартърни полети. Най-много посетители се очакват от Великобритания, Скандинавия, Полша и съседните страни. Общият брой на чуждестранни туристи за този зимен сезон е двоен спрямо година по-рано.

Новият вариант омикрон и евентуално затягане на мерките не спират желаещите да пътуват, категорични са туроператорите.

#Велинград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »