Воден ад на куп места в България! Бедствено е положение в редица общини

Воден ад на куп места в България! Бедствено е положение в редица общини
A A+ A++ A

Нивото на река Канина, кято вчера излезе от коритото си и заля няколко хотела все още е критично високо. В Огняново продължава да вали много сиен дъжд. „Вчера след заседание на кризисния щаб в община Гърмен, взехме решение да обявим бедствено положение. Основната причина е скъсаният главен водопровод от река Тувча, който захранва осем населени места от общината. В момента те са без вода и това е изключително притеснително, защото може да се наложи отново да затваряме детски градини и училища“, обясни кметът на общината. Той призова държавата на помощ, защото Гърмен не разполага с необходимите ресурси и техника, а повреденият водопровод минава през няколко общини.

Почти всички хотели в Огняново са пострадали заради покачването на река Канина. Има съборени мостове, паднали подпорни стени, прекъснат път и наводнени къщи на територията на общината. Ако водопроводът не бъде оправен, всички хотели в Огняново ще останат затворени, съобщава БНТ.

Обявеното вчера бедствено положение на територията на Неделино, Рудозем и Девин остава. Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев заяви, че обстановката в областта е тежка. „Най-засегнатите общини са Смолян и Девин. Село Мугла е откъснато. Вчера от Общината са успели да пробият и да доставят хляб, продукти от първа необходимост и лекарства. До селата Триград, Жребево, Кестен и Бодлипад няма директен достъп, осъществява се по горски пътища. Към момента няма бедстващи хора”, съобщи Сабрутев.

Припомняме, че в нощта срещу неделя реките Арденска, Чепинска, Елховска и Неделинска преляха. Голяма част от Рудозем и околните села останаха без ток през вчерашния ден. Бедстващи хора няма, но материалните щети са сериозни. Няколко села в община Девин пък се оказаха откъснати от света заради пътя към село Ягодина, който беше подкопан и отнесен.

Бедствено положение е обявено и в няколко общини на Благоевградско.  Най-тежко е положението в Петрич, Гърмен, Симитли и Благоевград.
Беласица е едно от селищата, които са най-пострадали от водното бедствие. „Има много залети дворове и градини, както и наводнени мазета и отнесени улици. На много места се виждат и водопроводни и канализационни тръби. Поне половината от улиците в селото са непроходими”, съобщи кметът на селото Велик Филчев.

Обстановката в Смолянска област все още е сложна. И в момента там продължава да вали обилен сняг. „Работи се по отстраняване на свлачища, има също паднали стени“, разказа кметът на Смолян Николай Мелемов. Пътищата към с. Гела и Широка Лъка са достъпни. „Няма откъснати населени места и бедстващи хора, но нанесените поражения са големи“, призна кметът на Смолян.

Остава в сила частичното бедствено положение в няколко населени места в областта. След спиране на валежите реките се прибраха в коритата си, но от сутринта отново вали слаб дъжд, а по високите части сняг. Все още има селища без достъп, а три са без ток, съобщи  зам. – областният управител на Смолян Андрей Кадишев. Заради големите щети по пътната инфраструктура са въведени ограничения за движението по републиканската пътна мрежа.

Засега бедственото положение в Неделино остава  в сила. Там продължава да вали обилно, има откъснати села, заяви пред Радио Пловдив кметът Боян Кехайов. Пътят от Неделино към областния център е наводнен, движението е частично възможно и се преминава, но има наводняване на платното. Речното ниво е високо и водата не се оттича, обясни кметът. Залята е помпената станция Крайна. Съоръженията трябва да се демонтират и профилактират, но водоподаване за населените места засега има. Проблемът е, че резервите ще се изчерпят до няколко дни, а няма друга алтернативи за доставка на питейна вода, обясни кметът на Неделино. Доъплнителна сложност е недостъпното им местоположение в момента, за да се направи нещо там. Поискана е помощ от 101 армейски алписки полк за преодоляване на щетите. Община Неделино и още 15 селища в нейния регион са в риск. Дори и тежка техника не достига дотам, разказа още кметът Боян Кехайов. Днес ще започне описване на щетите, за да се търси помощ от държавата.

В Девин вали обилен сняг, покривката е близо 7 см., съобщи кметът Здравко Иванов. Пътят Триград – Ягодина е полу-проходим. Работи се по възстановяването му. Ограничен е достъпът до Смолян. С високопроходими автомобили се достига до откъснатите селища и се осигуряват доставки от вода и хляб. Има опасност от възникване на спешни медицински случаи, тъй като линейките нямат достъп заради обстановката, допълни кметът на Девин. Там също ще се търси помощ от държавата, съобщава Радио Пловдив.

#наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »