Гриша Ганчев: Догодина свършвам с бизнеса! В жалкия ми животец има последна кауза - нов стадион за ЦСКА

Гриша Ганчев: Догодина свършвам с бизнеса! В жалкия ми животец има последна кауза - нов стадион за ЦСКА
A A+ A++ A

"Догодина приключвам с бизнеса. Ако съм жив и здрав, напускам състезателна дейност. Напечелих се. Имам си кончета, имам си куче, оттеглям се. Решението вече съм го взел. Уредил съм си нещата."

Това заяви бизнесменът и собственик на ЦСКА-София Гриша Ганчев в интервю пред Светослав Иванов в предаването "120 минути" по bTV снощи.

Ганчев, който рядко говори пред медиите, обясни казуса със стадион "Българска армия", за който имаше размяна на реплики, обиди и квалификации със служебния спортен министър Андрей Кузманов.

Той има готов проект, който предвижда реконструкция на арената, а не изцяло нов строеж по думите му. Стойността била 45 милиона евро и ако началото на първата копка не се забавило, всичко щяло да излезе 32-33 млн. Намерил е трети инвеститор (другият е партньорът му в ЦСКА-София Юлиян Инджов), а също така инвестиционен фонд. Стадионът ще е с 15 хиляди седящи места и още 3 хил. правостоящи. Трябва да бъде готов до края на 2023 г.

"Това е последната кауза в моя нещастен животец, който съм имал досега. За мен е най-голямата кауза. Само това може да ме откаже от ЦСКА - ако до една година не започне реконструкцията", добави Ганчев.

Той похвали новите управници, определяйки ги като млади, диалогични и образовани. Надява се с тях проблемите в държавата и спорта да се решат. Призова млади хора да поемат управлението, тъй като времето на лицата от 90-те години изтекло. По същата причина подкрепил Димитър Бербатов за шеф на БФС. Определи сегашните шефове на футболната централа като "секта". Тя "изработила" похвалените от него "млади, енергични и знаещи езици" Бербо, Стилиян и Мартин.

А на предишното управление даде следната оценка:

"Ние се превърнахме в една територия като държава. Вие обичате ли да гледате "Енимъл планет"? Стадо макаци, и това не е по Станислав Лем. Не е фантазия. Главният макак обладава цялото стадо и за всичко трябва да се пита той. Щом на народа му е добре... Какво прави бизнесът? Стоим, чакаме, отбраняваме се."

Той започна с това, че през последните 30 години ЦСКА като клуб е притискан и спъван от държавата. 

"Червените" винаги са си били в окопа и то не от вчера, а от 30 години. Не знам на кого пречи този нашият клуб. Най-голямата фенска маса в България, той е социалеин феномен. По принцип, когато влязохме с Инджов и Стоичков, в началото само давахме. Но в последните две години нещата се уравновесяват. Горе-долу на 80-90 процента клубът се самоиздържа. Спазваме строга финансова дисциплина", така Ганчев отговори на въпроси за проблемите на ЦСКА и за това дали футболният клуб печели.

След това дойде оценката на новите управляващи и очакванията на Ганчев към тях - спрямо предишните:

"Това е минало, вече има нова вълна. На народа му се иска нещо друго да се случи. Дано дадат свобода на бизнеса. Очаквам да се случат много неща, тези млади хора много ме кефят, диалогични, образовани, предполагам не са измамници. Крайно време беше млади хора да поемат, на тези от 90-те им дойде краят."

Той призова на бизнеса да бъде оставена "свобода, да не му се пречи, да не бъде рекетиран", а там, където не му се помага (в спорта, например, както и в ЦСКА), да не се пречи. Макар че - по думите на Ганчев, държавата била длъжник на футболните клубове.

"Ами нали "Левски" трябваше нещо да напишат. На тях всичко им е позволено, така ловешкият предприемач коментира позиция от "Герена" по повод консултациите за правителство, в които по отношение на спорта бе споменат казуса със стадион "Българска армия". - Аз нямам против "Левски" да си построят стадион и нека бъде най-хубавият и прекрасен. Нямам против това нещо. Те да ни гостуват, ние на тях и така. Нека всички си построят стадиони. В Унгария Виктор Орбан раздаде пари на всички и им направи стадиони. Тук, ако не се помага, нека поне не се пречи."

"Ние сме се разбрали със зелени, пемпени, оранжеви" - така Ганчев отговори дали има казуси с еколозите за стадион "Българска армия". Той увери, че няма да бъде отрязано нито едно дърво, напротив стадионът ще заема по-малка площ, защото се премахва лекоатлетическата писта. Синът му Данаил Ганчев е ангажирал германска фирма, построила стотици стадиони.

Той няколко пъти подчерта, че държавата не е ощетена, напротив: "Като стане готов стадионът, няма да си го занеса в конюшнята!"

Ганчев се спря на твърденията на Министерството на спорта, че държавното дружество "Сердика спортни имоти" било пред фалит заради дълговете на ЦСКА-София. Според него капиталът му бил 115 милиона лева, стадионът е оценен на 23 млн., а клубът му дължи 2,5 млн.

"Червените" плащат месечен наем от 96 000 лева без ДДС и без местните данъци, които били 300 000 лв. годишно.

Според Ганчев по договор ЦСКА-София имал право да реинвестира наема в базите и това вече било направено. Дълговете били 2,5 млн., а държавата признала 2,3 млн. от вложени (най-вече в Панчарево) 4,8 млн.

Спомена поименнно шефа на Национална спортна база Пламен Манолов, който отказвал да признае договора (Ганчев занесе документи в БФС и ги остави, бел. ред.), а служебният спортен министър Андрей Кузманов изобщо не го прочел. 

Друга голяма тема в разговора - засегната от самия Ганчев, бе за останалите спортни клубове на ЦСКА и за държавното спортно училище. Той се изуми как е възможно да се искат наеми от спортистите от школото. Бизнесменът е против практиката спортните обекти да се дават под наем, тъй като държавата не може да ги стопанисва, а наемателят да иска непосилни наеми от спортните клубове. И от държавното спортно училище.

Нещо такова направил и Кузманов дни преди да отстъпи на своя наследник в новия кабинет. Гриша Ганчев не го каза в прав текст, но намекна за корупционни практики с базите, конкретно засегна "Сердика спортни имоти" и Пламен Манолов.

#Гриша Ганчев #стадион Българска Армия #ЦСКА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"