КНСБ предлага увеличение на дефицита за повече приходи

КНСБ предлага увеличение на дефицита за повече приходи
Увеличение на бюджетния дефицит и мерки срещу сивата икономика ще увеличат приходите в държавната хазна, твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Увеличение на бюджетния дефицит и мерки срещу сивата икономика ще увеличат приходите в държавната хазна, твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него Бюджет 2013 разкрива липсата на смелост за по-сериозно преразпределение в бюджета.

„За разлика от друг път, когато имаме консервативни приходи, сега имаме приходи, които са близо до заложените възможности. Но продължаваме да мислим, че има резерви, сивата икономка не е атакувана и там КНСБ вижда ресурс и възможности“, заяви Пламен Димитров пред bTV.

Той изброи няколко мерки, които трябва да се вземат, за да има по-високи приходи. Според него трябва да бъдат дадени исканите от НАП мерки за дознания, ограничаване разплащането е брой.

„Имаше праг от 5000 лв. за разплащане в брой. Друга мярка за по-високи приходи е криминализирането на укриването и неплащането на вноски. НАП трябва да може да прави и ревизии по аналог. Не може един главен готвач по морето да получава заплата 2500 лв., а да го осигуряват на 500 лв.“, възмути се синдикалистът.

Като друга мярка той посочи и малко увеличение на бюджетния дефицит.

От своя страна Николай Николов, експерт в КТ „Подкрепа“, коментира, че е трябвало от началото на 2013 г. да се усъвършенства експертизата на работоспособността – ТЕЛК-овете.

„Не е важно колко даваш, а как го даваш, защото понякога се изливат огромни пари, а нямат никакъв ефект и не достигат до този, когото трябва“, посочи Николай Николов, като уточни, че от КТ „Подкрепа“ не са съгласни с диференцираното увеличаване на пенсиите, предложено от кабинета „Борисов“.

Според Пламен Димитров майчинските, които в момента са 240 лв. за втората година от отглеждане на детето, могат да се увеличат до 290 лв. от 1 юли.

„Това би могло да стане. Могат да се търсят варианти“, каза президентът на КНСБ.

#сива икономика #НАП #ТЕЛК #КТ „Подкрепа“ #Николай Николов #Бюджетен дефицит #Пламен Димитров #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници