Чуждестранни медии: Край на политическата криза в България

Чуждестранни медии: Край на политическата криза в България
A A+ A++ A

Край на политическата криза в България. Тази констатация доминира в коментарите на чуждестранните медии за предложеното коалиционно правителство. 

Френският вестник "Фигаро" коментира, че в екипа на Кирил Петков присъстват много нови лица от чужбина и бизнес кръговете, както и че сред неговите приоритети е ускоряване на ваксинационната кампания срещу Covid-19. 

"Обединени от омразата си към бившия консервативен премиер Бойко Борисов, четирите партии обещават да изкоренят повсеместната корупция и да реформират съдебната система", пише още "Фигаро". 

"Българите търсеха лидери, които да се борят с корупцията, но страната има слаби резултати в търсенето на отговорност от висши държавници", отбелязва "Ройтерс". 

Американската телевизия "ABC News" подчертава, че сред основните задачи на коалиционното правителство ще бъдат спаряването със здравната и икономическата криза в страната.

Македонските медии обръщат внимание на коментарите на Кирил Петков относно българската позиция по македонския въпрос и на професионалния опит на Теодора Генчовска, която е номинацията на "Има такъв народ" за министър на външните работи. "Нова политическа ера в България", е коментарът на Анадолската агенция.

"Российская газета" пише, че "Продължаваме промяната" се опитва да играе роля на консолидираща сила, предлагаща компромиси, между социалистите, искащи развиване на двустранния диалог с Москваq и постепенно вдигане на санкциите, наложени на Русия, и демократите, които настояват за по-твърда политическа линия към Москва, в съзвучие с Европейския съюз и НАТО.

Световните информационни агенции също информират за връчването на мандат за съставяне на ново българско правителство и за представения от съпредседателя на партия "Продължаваме промяната" Кирил Петков проектокабинет

"Ройтерс" отбелязва, че номинираният за премиер Петков е заявил на президента Румен Радев днес, че е съставил широко коалиционно правителство, което е готово да започне работа в понеделник, за да сложи край на продължителната политическа безизходица в страната. Агенцията допълва, че коалиционното споразумение увеличава шансовете за съживяване на антикорупционните реформи в най-бедната страна членка на Европейския съюз, след десетилетие на управление на десноцентристкия политик Бойко Борисов.

"Българите търсеха лидери, които да се борят с корупцията, но страната има слаби резултати в търсенето на отговорност от висши държавници", отбелязва "Ройтерс". 

"Ройтерс" посочва също, че мото на новото правителство ще е "Нулева толерантност към корупцията" и допълва, че българите са очаквали от различни лидери, дошли на власт един след друг, да се справят с корупцията, но страната има лоши резултати в подвеждането под отговорност на високопоставени длъжностни лица.

Агенция "Франс прес" отбелязва, че в екипа на Петков има много нови лица, дошли от чужбина и от бизнес кръговете. България преживява епилога на политическа криза, която предизвика три избора за парламент тази година, допълва агенцията.

Обединени от ненавистта си към бившия консервативен премиер Бойко Борисов, четирите партии (от новата коалиция) обещаха да изкоренят ендемичната корупция и да реформират съдебната система, добавя "Франс прес".

Френската агенция посочва също, че Асен Василев, който ще отговаря за финансите и еврофондовете в новия кабинет, има амбицията да сложи край на злоупотребите и да съживи икономиката на най-бедната държава в ЕС.

"Асошиейтед прес" пише, че сред главните задачи на коалицията е тя да се опита да изведе страната членка на ЕС от здравната и от икономическата криза. АП отбелязва също, че 7-милионна България е една от държавите с най-бързо намаляващо население, с най-голямо неравенство в доходите и най-нисък процент ваксинирани срещу КОВИД-19 в ЕС.

Приоритети на новия български кабинет са съдебната реформа, която бе забавена досега, и борбата с корупцията, както и справянето в момента с растящите цени на електроенергията и кризата с коронавируса, отбелязва германската агенция ДПА.

И допълва също, че консервативната партия ГЕРБ, завършила с втори резултат на последните парламентарни избори, е политически изолирана заради обвинения в корупция.

Източник: БТА

#Световни агенции #ново правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »