Служебният министър на отбраната Георги Панайотив отива посланик във Вашингтон

Служебният министър на отбраната Георги Панайотив отива посланик във Вашингтон
A A+ A++ A

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов ще бъде посланик на България в САЩ. Това установи "Клуб Z" в системата за правна информация на Министерския съвет.

От базата данни се вижда, че на последното си заседание в сряда Министерският съвет е решил да предложи на президента Румен Радев да освободи с указ досегашния посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев и на негово място да назначи Панайотов.

Стойчев е дипломат от кариерата и заема поста в столицата на САЩ от лятото на 2016 г. и е изпратен там в мандата на президента Росен Плевнелиев. Мандатът му е изтекъл през юни 2020 г.

Панайотов също е дипломат от кариерата. Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, работил е като заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море.

В мотивите на правителството за издигането на тази кандидатура се казва, че между 2010 - 2014 г. Георги Панайотов е съветник и заместник-ръководител на посолството на България във Вашингтон и допринася за развитието на политическите отношения и на сътрудничеството в областта на икономиката, сигурността и отбраната между България и САЩ и участва в усилията за включване на България в американската Програма за безвизово пътуване. Договаря и провеждането в България на дейности в рамките на Програмата на правителството на САЩ за намаляване на напрежението и изграждане на мерки на доверие между Индия и Пакистан. Участвал е в координирането и подготовката на посещения в САЩ на президента, на министър-председателя, на министъра на външните работи, на други членове на правителството, както и на български парламентаристи.

Между 2016 и 2020 г. Георги Панайотов е постоянен представител на Република България към Организацията на обединените нации в Ню Йорк. След завръщането си е назначен за посланик със специални поръчения в дирекция "Политика за сигурност" в Централното управление на МВнР, изтъква служебният кабинет.

#георги панайотов #САЩ #посланик #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"