Държавата трябва да си търси борчовете, категоричен е Минеков

Държавата трябва да си търси борчовете, категоричен е Минеков
A A+ A++ A

Държавата трябва да си търси борчовете и това е работа на министрите. Това каза служебният министър на културата Велислав Минеков пред БТВ.

 

Той посочи, че не се обижда от думите на ГЕРБ. "Когато вади човек кирливите им ризи, това е нормална реакция. Министерството и аз не сме викали полиция. Писмото, което вчера донесох на ГЕРБ, е с много неприятна фактология. Видях, че се е събрала цялата армия от интелектуалци на последния етаж. Не е нужно да изпратя някой на кон, за да занесе писмото. Не влязох, за да ги разочаровам", посочи Минеков.

 "Държавата трябва да си търси борчовете и това е работа на министрите. Това е абсолютно превзета площ. Трябва държавата да си търси собствеността, защото това е тежък удар върху НДК. Тези два етажа са отнети и ще бъдат върнати. НДК е закъсало невероятно. Там има огромен дълг. Правното действие ще се породи от това нещо, защото след това следват действия на Областната управа и Министерски съвет. Те са пълни с офиси, които са празни. Защо са тези площи? ГЕРБ не нарушават закон. Те са си измислили дори закон, за да не плащат и стотинка. Те живеят безплатно на наш гръб. Те не нарушават закона, но нарушават целостта на НДК. Собствеността ще се върне с помощта на областния управител и Министерски съвет", добави той.

 Припомняме Ви, че вчера министър Минеков връчи писмо на ГЕРБ, като ги призова да напуснат централата си в НДК.

"Много трудно ми беше да стигна до документите и фактите около това превземане. Това са решения на Министерски съвет. Копал съм като иманяр. Първото ни заявление към тях да се издължат беше на 12 юни със срок до 13 юли. Днес сме декември. Това има и морален смисъл", заяви Минеков.

"Това Министерство е червиво от корупция. Имам още много да разказвам. Ларгото в момента е в българската прокуратура. Много са нещата, които дадохме на прокуратурата, но за съжаление, очаквано нищо не се движи. Това е логично. Кога в България е съден министър? А се вижда какво притежават тези министри", каза още министърът.

"Говоря и за добрите намерения и за всичко, което направихме, но това не се забелязва. Направихме много през изминалите месеци. Положителна беше и срещата в Албания и намеренията ни за създаване на български културен институт там. Спрях безобразията по отношение на износ на авторски произведения. Подадохме заявка по Плана за възстановяване и очакваме 79 млн. да се насочат към Фонд "Култура". Пуснахме Правилника и приложението към Закона за филмовата индустрия. Много ще помогна на следващия министър, даже ще му предложа да поработим съвместно една седмица, за да знае къде е и да направи опит", допълни министър Минеков.

#Велислав Минеков #МК #дългове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"