Цените на строителните материали летят в небесата, жилищата поскъпват

Цените на строителните материали летят в небесата, жилищата поскъпват
A A+ A++ A

Поскъпването на строителните материали и отрицателните лихви в банките са двата мотора на поскъпването на жилищния пазар. Това сочат проучвания на водещите имотни агенции в страната.

Допълнително рамо в тази посока дава и активното търсене на по-просторни и обърнати към природата жилища, които привличат купувачите обратно към имотния пазар. Новото строителство откликва на нуждите на купувачите, предоставяйки им повече затворени комплекси, апартаменти с тераси и зелени площи, повече стаи и по-големи квадратури.

Пловдив, например, продължава да бележи значителни ръстове в сделките с имоти, като те достигат нива с 19% нагоре спрямо същия период на 2020 г., като най-търсени в града под тепетата са апартаменти в затворени комплекси с високо качество на живот – луксозни общи части, пространства за социализация на обитателите, обширни зелени терени, пише glas.bg.

Пазарът на недвижими имоти ще расте в посока на по-големи жилища,  които предлагат високо качество на живот, с много добавени услуги, а оттук и допълнителна полза за обитателите им, прогнозират брокери.

В момента най-атрактивни са жилищата с просторна дневна, в близост до парк. Клиентите предпочитат апартаменти с повече помещения при същата или малко по-голяма площ заради потребността от лично пространство за всички членове на семейството.

Според собственици на строителни компании през следващата година няма да видим успокояване на цените на материалите. Причините са високата цена на енергията – газ и ток, поскъпването на транспортните разходи и нередовното производство на основните заводи в Европа и Китай заради COVID 19. Поради тази причина вероятно и през 2022 година поскъпването на цените ще бъде между 10 и 15 на сто. Очаква се този ръст да бъде компенсиран от повишените доходи, особено в IT сферата и производството, откъдето идват най-много купувачи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »