КПКОНПИ светкавично погна Кацаров за тестовете на учениците

КПКОНПИ светкавично погна Кацаров за тестовете на учениците
A A+ A++ A

Броени часове бяха достатъчни на КПКОНПИ да се задейства с проверка в министерството на здравеопазването след бомбастични твърдения на уволнения зам.-министър Димитър Петров. Снощи в "Нова нюз" Петров обяви, че министърът лично се е занимавал с поръчката на тестовете и заедно с началника на кабинета си Лидия Чорбанова носи отговорност за проблемите с връщането на учениците в клас.

Днес от комисията на Сотир Цацаров обявиха, че дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ е започнала проверка в МЗ относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици. Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации /Нова телевизия, Фрогнюз и др./, съдържащи изявления на бивш заместник-министър на здравеопазването, посочват от комисията. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

От министъра на здравеопазването е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици. КПКОНПИ днес извика за обяснения бившия зам.-министър Димитър Петров, който коментира пред журналисти на влизане в антикорупционната комисия, че има четири проблема с процедурата за закупуване на бързи тестове. 

Първият е, че има обявени 4 процедури за едно и също нещо, въпреки че логиката е да се направи една, която да съдържа седмичен график колко теста да се доставят. Вторият проблем бил защо тази процедура се води от лице, на което това не му е работа и не е в ресора му - от началника на кабинета на министъра Лидия Чорбанова. Третата нередност, според него, са били поставените условия - втората фирма, която се яви, да ѝ се позволи няколко дни да не подписва договор."След това се забавиха още дни и накрая се провали доставката, като така половината ученици от 1. до 4. клас не успяха да тръгнат на училище", коментира Петров.

Освен това при втората процедура са били променени условията за неустойки. Обявени са като 0.5% на ден, след което по разпореждане на министъра са направени на 10%. Това означавало, че ако има забавяне, фирмата ще е на загуба. Поради тази причина първите 5-6 фирми са се отказали, каза още уволнениният заместник на Стойчо Кацаров.

Ще бъдат снети обяснения и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата, от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица, посочват от КПКОНПИ. Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора.

ОБВИНЕНИЯТА

"Поставих въпроса защо са толкова скъпи тестовете, това беше и капакът за моето уволнение. Аз не се занимавам с тези тестове, но не го правят и хората, които са отговорни за това през съответните дирекции и зам.-министър Златанов, който беше изолиран от процеса. С тестовете се занимава министърът лично и неговият началник-кабинет Лидия Чорбанова", обяви вчера в "Нова нюз" Димитър Петров.

"В кабинета на Чорбанова се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации. Попитайте нея защо са толкова скъпи. Те носят отговорност, че поне две седмици се забави връщането на учениците от горните класове, поради липса на тестове и нескопосано направени процедури. Както и поради това, че се прекратяваха договори с едни фирми с промяна в условията. Беше сложена неустойка от 0,5% на ден за закъснение в документацията, след това фирмите получиха договори с 10% неустойка и се отказаха. Болно ми е. Поехме ангажимент да затворим училищата за най-кратко време", коментира Петров.

Димитър Петров бе изненадващо уволнен преди около месец, като официални мотиви за това все още не са обявени. Самият Петров първоначално запази мълчание, но в последните 2 седмици започна да прави разкрития, от които излиза, че е бил в конфликт с министъра по редица актуални горещи теми в здравеопазването. Освен обвиненията за тестовете, Петров се включи срещу Кацаров и за преструктурирането на болница "Лозенец" в детска болница, като дори участва в протестите на медиците.

 

ЗАЩИТАТА

Министерството на здравеопазването приветства започналата проверка на КПКОНПИ. По този начин, според тях, ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури. "Напомняме, че в името на прозрачността отварянето на поканите беше направено в присъствие на медиите. Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и сключените договори с изпълнителите бяха публикувани на интернет страницата на МЗ и всеки, който желае, може да се запознае с тях", коментират от ведомството в също така светкавична реакция на новината за проверката.

"Напомняме също, че с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни тестове за осигуряване на безопасна учебна среда. Проведената по безупречен начин процедура от екипа на Министерството на здравеопазването позволи да се стигне до трикратно намаление на цените на тестовете и да се осигурят общо 4,7 милиона теста. Те ще са достатъчни за осигуряване на учебните занятия на всички ученици за поне един месец напред", подчертават от МЗ. В същия дух сутринта се изказа и самият Стойчо Кацаров, който отрече договорките да са се провеждали в кабинета му.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Доставката на тестове за учениците тръгна мъчно и предизвика конфликт между министрите на образованието и на здравеопазването. В началото имаше и елементи на екшън, след като една от фирмите изчезна. Тя впоследствие изпълни договора си.

В края на октомври МЗ сключи първите два договора за доставка на 400 000 теста на обща стойност 1 468 000 лв. Последваха три договора за доставка на 365 000 теста за 1 089 350 лв. След третата покана от 15 ноември бяха сключени шест договора за доставка на 1 108 300 теста за 3 074 317 лв. Последно, МЗ поръча нови 2 400 000 теста.

Към 1 декември МОН беше получило и разпределило общо 1.5 млн. теста, близо 600 000 от тях бяха изразходени до 26 ноември т.г., а останалите 900 000 щяха да стигнат по оценки на министерството до 10 декември т.г. Още над 50 000 теста имаше в склада на БЧК, а по-късно бе съобщено за нови доставки от около 90 000 теста.

По последни данни от МОН към 7 декември в склада на БЧК бяха пристигнали още 665 820 щадящи теста, които се очаква да стигнат за всички ученици поне до 17 декември.

Източник: "Сега"

#КПКОНПИ #ковид тестове #Стойчо Кацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »