Българската АЕЦ „Козлодуй“ – една от най-безопасните в Европа

Българската АЕЦ „Козлодуй“ – една от най-безопасните в Европа
Българската атомна централа АЕЦ „Козлодуй“ е една от най-безопасните в Европа, констатира доклад за сигурността на европейските АЕЦ, изготвен от ЕК. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската атомна централа АЕЦ „Козлодуй“ е една от най-безопасните в Европа, констатира доклад за сигурността на европейските АЕЦ, който Европейската комисия ще представи в четвъртък.

В работен вариант на доклада, който предстои да бъде публикуван официално, се посочва, че проверките са обхванали 134 реактора в 68 атомни централи, обобщава БТА.

Съгласно приложените таблици към доклада се отчита, че в България са били проверени два реактора в АЕЦ „Козлодуй“, като българската централа е представена като една от най-безопасните на континента.

Издадени са препоръки по повод подобряването на плановете за действия при земетресение и наводнение, както и за осигуряването на резервно помещение за управление на централата, в случай че основната командна зала стане неизползваема.

ЕК отбелязва, че проверките, извършени през 2011 г. и 2012 г., са били предизвикани от аварията в АЕЦ „Фукушима" през март 2011 г.

Целта на експертите е била да се установи готовността за действия при малко възможни случаи на силни земетресения и наводнения, умишлен удар от самолет или кибернетично нападение.

Обхванати са случаите, в които е възможно да са били допуснати грешки в конструкцията на реакторите, както и вероятни пропуски в резервните системи, човешки грешки, неточни аварийни планове, лоша комуникация на отделните звена по поддръжката на централите.

Проверките са обхванали всички АЕЦ на територията на ЕС, както и реактори в съседни на ЕС, сред които Швейцария и Украйна. На този етап са обобщени единствено резултатите от централите в ЕС.

В документа се посочва, че значително по брой население живее в радиус от 30 километра край 47 атомни електроцентрали в ЕС, което прави особено важно изготвянето и прилагането на планове за действие при ядрена авария в районите, близки до централите.

Съобразно резултатите от извършените изпитания на практика всички европейски АЕЦ следва да получат подобрения, посочва комисията.

В доклада се уточнява, че цената за подобрение на всеки от проверените реактори е от 30 до 200 млн. евро, т.е. общата стойност би била между 10 и 25 млрд. евро.

ЕК препоръчва въвеждане на подобрения в европейското и в националното законодателство, които да повишат безопасността, както и прозрачността и независимостта на контролните органи.

ЕК ще представи доклад за въвеждането на предложените мерки през юни 2014 г.

#стрес тест #ЕС #наводнение #земетресение #АЕЦ „Фукушима“ #ЕК #Европейска комисия #АЕЦ „Козлодуй“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »