Едрият бизнес скочи срещу финансови мерки на Асен Василев

Едрият бизнес скочи срещу финансови мерки на Асен Василев
A A+ A++ A

Бизнес организации се обявиха против някои от набелязаните финансови мерки между четирите политически сили в преговорите за коалиционно правителство.

АИКБ не подкрепя предложението в месечните ДДС декларации да се подава информация за касови наличности и информация дали фактура е платена, неплатена или частично платена, съобщиха от работодателската организация. Тази мярка бе предложена от съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Според него с тази информация НАП ще може да хваща по-рано ДДС измами. Докато бе служебен министър на финансите Василев бе взел на мушката фирмите, декларирали нелогично големи касови наличности и данъчни инспектори започнаха проверки в тях. Василев обяви тогава, че подобни големи cyми в бpoй във фиpмитe ca пpeдпocтaвĸa зa ĸopyпция и ĸyпyвaнe нa глacoвe пo избopитe.

Според АИКБ обаче подаваната информация с месечните ДДС декларации за кешовите наличности няма да е точна и годна за анализ и само ще загуби времето на бизнеса. "Информацията за плащанията и касовите наличности е динамична и към датата на подаване на декларацията най-вероятно ще е различна от тази към края на отчетния период. Предложението създава прекомерна административна и финансова тежест особено за малките и средните предприятия, посочват от АИКБ.

Работодателската организация се противопоставя и на друго предложение на Асен Василев - изплащането на дивиденти да става единствено по банков път. "Ако това е мярка, с която се цели да се предотврати практиката на някои предприятията чрез касово плащане на разпределен дивидент да се намаляват прекомерни касови наличности в предприятието, тази цел няма да бъде постигната, защото са налице редица законни счетоводни техники, с които да бъде заобиколено подобно изисквание", посочват от АИКБ. И отново отправят укрек, че се увеличава административната и финансовата тежест за предприятията. Според бизнес организацията, ако се въвежда такова изискване, то поне трябва да се сложи разумен праг на парите, които задължително трябва да се изплатят по банков път. "Такъв праг може да бъде прагът за плащания в брой", смята АИКБ, т.е. до 10 000 лв.

Изненадващо АИКБ се обяви и против премахването на данък "уикенд". Това е данък върху личното ползване, който е регламентиран в директивата за ДДС и премахването му ще противоречи на директивата, напомнят от асоциацията и препоръчват да се обмисли  възможности за облекчение на бизнеса при прилагането му.

#АИКБ #Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »