18 м остават до завършването на Дунав мост 2

18 м остават до завършването на Дунав мост 2
В сряда министър Ивайло Московски направи инспекция на строителната площадка на Дунав мост 2. Снимка: МТИТС
A A+ A++ A

Осемнайсет метра остават за да бъде свързан изцяло Дунав мост 2 от българския до румънския бряг, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

В сряда Московски направи инспекция на строителната площадка на моста, съобщиха от МТИТС. Общата дължина на съоръжението е 1791 метра.

„Към момента са завършени около 86% от строителните работи по съоръжението, а финансовото изпълнение на договора е 96%”, каза министърът.

По думите му държавата е направила всичко необходимо, за да реши проблемите на изпълнителя и да гарантира финансирането на проекта.

„Очаквам проектът да осигури нови инвестиции и да даде икономически тласък на този регион, както и да доведе до откриването на голям брой работни места за местното население“, посочи Московски.

Според него очакваният трафик още през първата година от пускането в експлоатация е над 100 000 превозни средства.

„Нашата страна трябва да е готова за този трафик затова ние полагаме големи усилия за развитие на целия транспортен коридор“, каза още министърът.

Той подчерта, че вече е напълно завършена прилежащата инфраструктура на моста.

В края на месец септември инженерът на обекта издаде съответния сертификат за готовност за приемане на строителството и се пристъпи към работа на комисиите за изпитване и въвеждане на строежа в експлоатация.

Прилежащата българска инфраструктура към новия мост на река Дунав при Видин – Калафат обхваща изграждането на четири пътни и четири железопътни надлеза по трасето на международен път Е79, построяване на 7 км и рехабилитация на 7 км жп линии, реконструкция на тяговата подстанция Видин и електрификация на железопътния участък към моста.

Също така и модернизация на системите за жп сигнализация, телекомуникации и безопасност и изграждане на нова обща гранична товарна гара и ново здание за обслужване на пътниците в пътническа гара Видин, допълват от транспортното министерство.

#Дунав мост 2 #Ивайло Московски #Министър на транспорта #информационните технологии и съобщенията #МТИТС #България #Румъния #Видин #Калафат #река Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"