Швейцарската компания R&M отвори хай-тек завод в България

Швейцарската компания R&M отвори хай-тек завод в България
Снимка: R&M
A A+ A++ A

Швейцарската компания „Райхле и Де-Масари” (Reichle & De-Massari AG) официално откри завода си за производство и асемблиране на фиброоптични компоненти и платформи в София на 3 октомври.

Общата инвестиция в проекта е 9.7 млн. лв., като в нея не влиза сумата от близо 8 млн. лв. за закупуване на сградата на предприятието, предаде „Капитал”.

То се намира в бивша офис сграда зад Сточна гара. През юни поделението на швейцарската компания в България – „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън", получи сертификат за инвестиция клас А.

Цялата инвестиция е обезпечена със собствени средства на компанията. Персоналът на предприятието е минал обучение в Швейцария, като според разчети на R&M до края 2013 г. в производството ще бъдат заети до 150 работници.

„Инвестиция с продължение, чийто ефект и принадена стойност са осигуряване на допълнителна заетост и ангажимент на български компании, произвеждащи различни компоненти, необходими за производството на крайния продукт. Казано накратко, R&M  създава условия за допълнителен бизнес и предпоставки за откриване на нови работни места у нас", заяви при откриването Александър Петров, управител на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" и „Р и М България".

В края на 2011 г. стана ясно, че швейцарската  компания ще премести част от производството си в София.

Причината за това решение беше поскъпването на швейцарския франк, което е направило продуктите по-малко конкурентни, както и задоволяване на нарасналото търсене на оптични кабели.

София е избрана и заради човешкия фактор – местният търговски екип, който постепенно е спечелил доверието да отговаря за целия регион.

Алтернативите за швейцарската фабрика са били дали да е в Далечния Изток, например в Индия, или в Европа.

„Основната причина да изберем България за създаване на производство са географското положение на страната и логистичните връзки, наличието на квалифициран персонал, както и конкурентните разходи за труд и атрактивните условия за инвестиране", заяви през юни при получаването на сертификата Щефан Руш, производствен директор на R&M.

Собственик на „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" ЕООД e швейцарската Reichle & De-Massari AG.

Компанията е едно от 500-те най-големи в Швейцария с около 600 служители. R&M има поделения в повече от 30 държави. Продажбите й през 2011 г. са били за 189.4 млн. швейцарски франка.

Всяка година компанията инвестира около 5% от приходите в изследвователска и развойна дейност.

Фирмата навлезе на българския пазар през 2008 г., когато купи 100% от капитала на българския дистрибутор на медни и оптични кабели „ФриНет".

Тогава беше създадено и дружеството „Р и М България" ЕООД, което води от София търговските операции на швейцарската компания за Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Кипър.

От началото на миналата година към отговорностите на софийската фирма бяха причислени и пазарите в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово, Черна гора, Румъния и Словения.

#България #София #Швейцария #Александър Петров #Европа #Индия #Далечния изток #Сърбия #Македония #Гърция #Турция #Кипър #Албания #Босна и Херцеговина #Хърватия #Косово #Черна гора #Румъния #Словения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »