Интернет обществото: България няма воля за електронно гласуване

Интернет обществото: България няма воля за електронно гласуване
По думите на експерта политическият елит няма интерес от онлайн гласуване, защото българите зад граница можели да поднесат изненади на изборите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България няма воля гражданите да получат правото да гласуват по интернет на избори и при референдуми, заяви председателят на Интернет обществото Вени Марковски.

„Технически това е възможно и има вариант, при който държавата да не плаща почти нищо за това”, каза още Марковски в интервю за Дарик радио.

По думите на експерта политическият елит няма интерес от онлайн гласуване, защото българите зад граница можели да поднесат изненади на избори, както и заради това, че партиите няма да могат да манипулират вота.

„Ако решат да го направят ще бъде много скъпо, защото на входа и на изхода на тази обществена поръчка ще застанат познати фирми на управляващите и то съответно трябва да струва скъпо”, коментира той.

Според Марковски има и друга алтернатива, макар и само теоретична, при която онлайн вотът няма да струва нищо на България, ако търговските банки се съгласят да издават електронни подписи безплатно.

„Защото може да се отиде и да се преговаря с всички банки в България и да им се каже, че за да се проведат тези избори трябват електронни подписи. Да им се обясни, че тези електронни подписи, освен за гласуването, ще се използват и за банкиране, а това означава, че банките ще имат много по-сигурни клиенти, няма да губят пари, съответно да инвестират в издаването електронен подпис на всеки клиент, т.е. на всеки български гражданин. Аз съм готов да се обзаложа, че ако това се представи като бизнес план на финансовите институции, те ще се съгласят. Както се случи в Естония – банките инвестираха поставянето на чипа в личните карти на естонците”, обясни председателят на Интернет обществото.

„Около 58% от хората са с достъп до интернет. Това са хората, които ползват интернет. Ако електронният ключ ти е в личната карта, всеки ще го има, и ти можеш да гласуваш както по електронен път, така и на хартия. Да караш 60% да гласуват на компютъра, а другите 40% да отидат на място някъде, това ще  бъде и доста по-евтино на държавата като пари”, коментира още той.

Според него опозицията има интерес от провеждането на електронно гласуване, но и управляващите имат – „защото единственият начин да приобщаваш хората е като им показваш, че ти всъщност се интересуваш от тях”.

„Нека покажат, че се интересуват от тези 2 милиона българи в чужбина и от тези 7 милиона в страната. България изглежда, че няма воля. Технически това е напълно възможно, ако някой ви каже, че не е възможно и ще има фалшификации, не му вярвайте, лъже ви”, категоричен е Вени Марковски.

#България #Вени Марковски #Интернет общество #електронно гласуване #електронен вот #Естония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »