Президентът номинира зам.-министър Пенчева за ръководството на БНБ

Президентът номинира зам.-министър Пенчева за ръководството на БНБ
Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева. Снимка: Капитал
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев номинира зам.-министъра на финансите Боряна Пенчева за член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Президентът посочва, че сред мотивите за номинацията са професионалният опит на Пенчева, „натрупан на всички нива – от експерт до ръководител, което е гаранция за висока експертиза при формулирането и вземането на решения, както и желанието и поетият от нея ангажимент да работи за спазването на принципа за върховенство на закона и за продължаване на политиката на БНБ за гарантиране на финансовата стабилност в България".

Публичната номинация на Боряна Пенчева е в съответствие с установеното добро и ефективно взаимодействие и предвидимост в отношенията между Президентската институция и Българската народна банка, посочват от президентството.

Според съобщението на институцията управителят на банката Иван Искров вече е уведомен за номинацията.

Шестгодишният мандат на новия член на УС ще започне на 2 декември 2012 г.

Зам.-министърът на финансите Боряна Пенчева е с ресор макроикономическо планиране, управление на държавния дълг и координация на държавната политика в областта на финансовите услуги и финансовите пазари, пише „Капитал”.

Тя отговаря и за сътрудничеството с международните финансови институции, участва в координирането на икономическата и финансова политика в рамките на Европейския съюз, както и финансовото управление на помощта от Съюза, както и по други международни програми.

В периода 2002-2009 г. Пенчева е заемала длъжността директор на Дирекция „Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите, като тогава отговаря за финансовата помощ за България от ЕС и други програми.

Преди това тя е била изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на търговията, експерт и директор на Института по търговия към Министерството на икономиката.

От 2010 г. Пенчева е алтернативен управител за България на Международния валутен фонд, управител за България на Черноморската банка за търговия и развитие, Международната инвестиционна банка, Международната банка за икономическо сътрудничество.

Освен това тя е и заместник-председател на Съвета за координация на борбата с измамите при Министерския съвет и е член на Съвета по европейски въпроси към МС.

#Росен Плевнелиев #президент #Боряна Пенчева #зам.-министър на финансите #Българската народна банка #БНБ #България #Европейския съюз #ЕС #Министерството на икономиката #Международния валутен фонд #Министерския съвет #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"