СпейсЕкс счупи годишния си рекорд! Ракета Фалкън 9 изведе в космоса спътници БлекСкай и Старлинк

СпейсЕкс счупи годишния си рекорд! Ракета Фалкън 9 изведе в космоса спътници БлекСкай и Старлинк
A A+ A++ A

Късно тази нощ в 01:12 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал в САЩ излетя ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9". На борда на ракетата се намираха 48 интернет спътника от групировката "Старлинк", както и два комерсиални спътника, които компанията на Илон Мъск извози срещу заплащане за нуждите на БлекСкай Глоубъл.

За целите на днешната мисия бе използвана основна степен "B1060-9", като това беше деветият полет за нея. Преди това степента е била използвана за изстрелването на GPS спътник през юни 2020 г., на турския спътник "TurkSat-5A", на мисията за споделено пътуване "Транспортър 2" и на пет други мисии на Старлинк. След днешния старт "B1060-9" отново се върна благополучно върху плаваща платформа в океана.

Това бе 27-мото изстрелване на ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9", с което фирмата на Мъск счупи собствения си рекорд по брой изстрелвания в рамките на една календарна година. Предишният рекорд бе поставен през 2020 година, когато ракетата "Фалкън 9" летя 26 пъти. С това ракетното семейство "Фалкън" се утвърждава като второто най-често летящо семейстно през настоящата година, отстъпвайки единствено на ракетното семейство на Китай "Лонг Марч" (Дълъг поход).

След днешния полет беше постигнат и още един рекорд - ракетата "Фалкън 9" се превърна в първата западна ракета, която премина числото от 100 последователни изстрелвания без нито един провал (като включваме дори полетите след "Амос 6", спътникът, който не бе унищожен по време на полет, а при наземни изпитания). С това "Фалкън 9" задмина предишния рекордьор по успеваемост в американската космонавтика - ракетата "Делта 2" на МакДонъл Дъглас (впоследствие собственост на Юнайтед Лонч Алайънс), която през 2018 отбеляза 100 последователни успешни полета, но скоро след това бе пенсионирана. Практически "Фалкън 9" е най-надеждната ракета в американската космонавтика. Тя отстъпва единствено на руското ракетно семейство "Союз", което в хода на повече от петдесетилетната си история на експлоатация е летяло над 1900 пъти и периодично е надхвърляло бройката от 100 последователни успеха.

Светослав Александров, космос1.бг

#Спейсекс #илон мъск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"