RWE се оттеглила от АЕЦ „Белене” заради липса на финансиране

RWE се оттеглила от АЕЦ „Белене” заради липса на финансиране
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев (в средата) и директорът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов (вдясно). Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Липса на финансиране и отсъствие на подписан ЕРС контракт са двете основни причини за оттеглянето на германския енергиен гигант RWE от проектната компания с НЕК за строежа на АЕЦ „Белене", заяви директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

Андонов показа отдалеч пред журналисти завереното нотариално копие от писмото на RWE от есента на 2009 година, в което те се отказват от участие в проекта, предаде БГНЕС.

Шефът на БЕХ не прочете цялото писмо и също така отказа да коментира дали в писмото си германската копания е дала оценка на проекта АЕЦ „Белене" дали е изгоден или не.

От своя страна енергийният министър Делян Добрев заяви, че в сряда не е успял да се свърже с RWE, както го помоли по-рано премиерът Бойко Борисов, защото Германия чества националния си празник – Обединението на Източна и Западна Германия.

Министър-председателят постави задачата на Добрев заради думи на лидера на социалистите Сергей Станишев, че ГЕРБ са изгонили RWE от „Белене".

В писмо от 2009 г. на ръководителя на RWE Юрген Гросман до българската страна по повод отказа на германския енергиен гигант от участие в АЕЦ „Белене" пише, че техническият проект на реактора тип АЕЦ-92 на руския доставчик „Атомстройекспорт", а също предназначението на площадката „Белене" отговарят на съответните високи международни изисквания.

Той подчертава в писмото, че изпуснати ключови етапи са послужили като основание за прекратяването на Договора за съвместно предприятие между RWE и българската НЕК за АЕЦ „Белене".

„Състоянието на проекта „Белене" беше обсъждано на различните последни срещи, отчасти и на най-високо равнище. Въпреки достатъчно конструктивното отношение и усилията на всички страни и особено на новото българско правителство, оглавявано от министър-председателя Борисов, е необходимо да се признае, че ключовите етапи, съгласувани в Договора за съвместно предприятие между НЕК и RWE, не бяха достигнати", се казва в писмото на доктор Гросман до българската страна.

От RWE многократно са подчертавали необходимостта от цялостна финансова концепция за проекта, което е от „изключително важно значение в контекста на световната финансова и икономическа криза".

В края на писмото си Гросман пише, че е постигната договореност с министър-председателя Бойко Борисов да се продължат „диалогът и обсъждането на общите проекти и възможности в българския енергиен сектор".

#RWE #АЕЦ „Белене" #Българския енергиен холдинг #БЕХ #Михаил Андонов #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Бойко Борисов #премиер #НЕК #Германия #ГЕРБ #Сергей Станишев #Юрген Гросман

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »