Тел Авив №1 в класацията за най-скъп град в света

Тел Авив №1 в класацията за най-скъп град в света
A A+ A++ A

Из целия свят годината беше лоша за портфейлите на потребителите. Трудностите пред веригите за доставки и променящото се потребителско търсене повишиха разходите за живот в много от най-големите градове, според ново проучване. Инфлацията е най-бързата регистрирана през последните пет години.

Един град преживява по-бърза промяна от повечето, скачайки от пето място на първо в тазгодишния индекс на най-скъпите гладове в света, публикуван от Economist Intelligence Unit (EIU).

Израелският Тел Авив оглави класацията за първи път, изпреварвайки миналогодишния лидер Париж, който сега дели второто място със Сингапур.

EIU приписва рязкото покачване на индекса на Тел Авив на повишенията на цените на хранителни стоки и транспорт и силата на израелския шекел спрямо щатския долар.

Ежедневни стоки и услуги

Световният индекс на разходите за живот за 2021 г. проследява разходите за живот в 173 глобални града – с 40 повече от миналата година – и сравнява цените на повече от 200 ежедневни продукта и услуги.

Данните за проучването, което се провежда повече от три десетилетия, се събират от глобалния екип от изследователи на EIU всеки март и септември.

Индексът е сравним с цените в Ню Йорк, следователно градовете с по-силни валути спрямо щатския долар вероятно ще се окажат по-високо в класацията.

Цюрих и Хонконг са съответно на четвърто и пето място. Миналата година те заемаха първото място заедно с Париж. Ню Йорк, Женева, Копенхаген, Лос Анджелис и Осака завършват останалите от първите 10.

В горните класации продължават да доминират европейските и развитите азиатски градове. Градовете с най-нисък ранг са предимно в Близкия изток, Африка и по-малко богатите части на Азия.

Проблеми, създадени от пандемията

EIU съобщава, че средно цените на стоките и услугите, обхванати от индекса, са се повишили с 3,5% на годишна база в местна валута, в сравнение с увеличение от едва 1,9% по това време миналата година.

Докладваните проблеми във веригата за доставки допринесоха за покачването на цените, а пандемията от COVID-19 и социалните ограничения все още засягат производството и търговията по света. С новия вариант на коронавируса, който в момента предизвиква широко разпространена тревога, тези проблеми няма да изчезнат бързо.

Повишаващите се цени на петрола доведоха до 21% увеличение на цената на безоловния бензин, съобщава EIU, но имаше и големи повишения на цените в категориите отдих, тютюн и лична хигиена.

Най-високо издигащият се град през 2021 г. беше иранският град Техеран, който скочи с 50 места от № 79 на № 29, тъй като санкциите на САЩ доведоха до недостиг и по-високи цени.

Сирийският град Дамаск отново се нарежда като най-евтиният град в света, тъй като неговата разкъсана от война икономика продължава да се бори. Дамаск и Техеран страдаха от много висока инфлация през 2021 г., както и Каракас във Венецуела и Буенос Айрес в Аржентина.

Предстои още

"Въпреки че повечето икономики по света сега се възстановяват, тъй като се въвеждат ваксините срещу COVID-19, много големи градове все още наблюдават скокове в случаите, което води до социални ограничения. Това нарушава доставките на стоки, което води до недостиг и по-високи цени", обяснява в изявление Упасана Дът, ръководител на световните разходи за живот в EIU. "Можем ясно да видим въздействието на пандемията в тазгодишния индекс, като повишението на цените на бензина е особено силно. Но не във всички градове се наблюдава увеличение на цените. В много от градовете към дъното на нашата класация цените са в стагнация или дори спад, отчасти защото техните валути отслабнаха спрямо щатския долар."

"През идната година очакваме да видим още по-високи разходи за живот в много градове, тъй като заплатите се увеличават в много сектори. Въпреки това, ние очакваме и централните банки да повишат лихвените проценти, предпазливо, за да спрат инфлацията. Така че увеличенията на цените трябва да започнат да се забавят от нивото от тази година", добавя тя.

#Тел Авив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »